Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Småsyskon verkar ha lägre risk för astma

Publicerad: 9 augusti 2016, 08:27

Foto: Wojciech Kozielczyk/Thinkstock

Risken för astma, diabetes och adhd var högre bland ensambarn jämfört med barn med syskon, enligt ny svensk forskning. Minst risk för astma tycks småsyskon ha.


Det verkar finns ett samband mellan din plats i syskonskaran — eller om du inte har några syskon alls — och senare sjukdomar i barndomen. Det antyder en studie från Karolinska institutet som publicerats i Journal of Allergy and Clinical Immunology, rapporterar Sjukhusläkaren.

Catarina Almqvist Malmros, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, är en av forskarna bakom studien.

– Vi upptäckte att barn utan syskon löper högre risk för att få astma jämfört med förstfödda som har yngre syskon. Andra barnet visade sig i sin tur ha lägre risk för astma och luftvägsinfektioner jämfört med barn som är äldst i syskonskaran, säger hon till TT.

Ett skäl kan vara att andrabarnet via sitt äldre syskon tidigare utsätts för infektioner och därför utvecklar ett bättre immunförsvar, menar hon.

– Men det kan också vara så att föräldrar är lite mindre noga med att söka sjukvård när det gäller yngre syskon som får astma.

Forskarna fann också att ensambarn verkar ha en högre risk för typ 1-diabetes och adhd jämfört med förstfödda med syskon. Denna skillnad fanns däremot inte mellan första och andra barnet i syskonskaran, enligt studiens resultat.

Läs mer i abstract:
Catarina Almqvist med flera. Sibship and risk of asthma in a total population - a disease comparative approach. Journal of Allergy and Clinical Immunology, publicerad online 17 juni 2016, doi: 10.1016/j.jaci.2016.05.004

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev