Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Sömnapné självständig risk för hjärtinfarkt

Publicerad: 28 augusti 2006, 09:55

Snarkare med sömnapné, andningsstopp i sömnen, löper fem gånger högre risk än andra att drabbas av mycket allvarlig kärlkramp eller hjärtinfarkt. Det visar forskare från Kärnsjukhuset i Skövde i en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

Tidigare studier har påvisat samband mellan sömnapné och risk för hjärtinfarkt.

Det nya i den här studien är, enligt Yüksel Peker, specialist i lungmedicin vid sömnmedicinska enheten vid Kärnsjukhuset i Skövde, att sömnapné tydligt skiljs ut som en självständig riskfaktor för hjärtinfarkt.

- Det är alltså något vi läkare aktivt behöver fråga efter i det förebyggande arbetet, precis som vi i dag är aktiva kring diabetes, högt blodtryck och rökning, säger Yüksel Peker.

I studien ingår över 300 snarkare, som har följts i över sju år. Patienterna har valts ut bland dem som sökt hjälp vid sömnlaboratoriet vid Sahlgrenska universitetssjukhuset någon gång under 1991. Sedan patienter med redan kända kranskärlssjukdomar hade uteslutits återstod 308 snarkande patienter. Ungefär var tredje av dem, 105 patienter, hade dessutom sömnapné.

Patienterna följdes upp sju år senare via dödsorsaksregistret, slutenvårdsregistret samt via enkäter till de överlevande.   Totalt hade 28 patienter drabbats av mycket allvarlig kärlkramp eller hjärtinfarkt, och nio av dessa hade dött.

Bland dem som var vanliga snarkare, utan sömnapné, hade elva patienter drabbats, det vill säga drygt 5 procent. Men bland sömnapnépatienterna återfanns 17 fall, varav åtta dödliga. Det betyder att 16 procent av dem med sömnapné hade drabbats av mycket allvarlig kärlkramp eller hjärtinfarkt.

Och av de 17 sömnapnépatienterna hade det hela 16 stycken avslutat sin behandling mot andningsstoppen av olika skäl, som till exempel att de inte tyckte att den fungerade.

- Slutsatsen är att det är inte farligt att vara en vanlig snarkare eller patient med behandlad sömnapné. Det är den obehandlade sömnapnén som vi behöver uppmärksamma, säger Yüksel Peker.

Studien är publicerad i European Respiratory Journal.

Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News