Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Luftvägarna

Spiriva hjälpte mot astma

Publicerad: 3 September 2012, 13:58

Patienter med svårkontrollerad astma kan få ett skydd mot nya försämringsepisoder om de behandlas med läkemedlet Spiriva, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelBoehringer-IngelheimAstma

Nu kommer mer forskning som indikerar att inhalationsläkemedlet Spiriva (tiotropium), som är försthandsalternativet vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, också kan ha en plats i behandlingen av astma.

Det är ett internationellt forskarlag som lottat 912 astmapatienter till att få behandling med Spiriva eller placebo. Samtliga deltagare hade symtomgivande astma, trots behandling med inhalationssteroider och långverkande betaagonister.

Enligt resultaten tog det längre tid för patienterna i Spiriva-gruppen att få sin första svåra försämringsepisod, så kallad exacerbation, jämfört med kontrollgruppen. I interventionsgruppen hade 25 procent av deltagarna fått en sådan försämringsepisod efter 282 dagar, jämfört med 226 dagar i kontrollgruppen.

Sammantaget var risken 21 procent lägre i Spiriva-gruppen att ha drabbats av en sådan exacerabation under den ett år långa uppföljningstiden, jämfört med kontrollgruppen.

Spiriva gav dock bara en blygsam luftrörsvidgande effekt och ingen förbättring av livskvaliteten.

Christer Janson, som är professor och överläkare vid lung- och allergikliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, tycker att studien är intressant.

– Den visar att det finns en viss tilläggseffekt av Spiriva som kan vara till nytta för våra patienter.  Mest intressant är att effekten verkar vara störst hos patienter som tidigare rökt och kanske därmed har en mer KOL-lik sjukdom, säger han.

De två främsta alternativen som i dag finns för den aktuella patientgruppen är att antingen höja dosen av inhalationssteroid och långverkande betaagonist eller att ge leukotrienantagonisten monteluklast.

– Vi vet dock inte hur Spiriva står sig jämfört med dessa bägge alternativ. Och det återstår också för företaget att ansöka om godkännande om en utökad indikation för Spiriva innan vi eventuellt kan börja använda läkemedlet på våra astmapatienter, säger Christer Janson.

Studien presenteras på den pågående lungkongressen ERS i Wien och har finansierats av läkemedelsföretagen Boerhinger Ingelheim och Pfizer.

Läs abstract till studien:

Huib Kerstjens med flera. Tiotropium in Asthma Poorly Controlled with Standard Combination Therapy. New England Journal of Medicine, publicerad online den 3 september 2012: DOI: 10.1056/NEJMoa1208606.  

Relaterat material

Vuxna astmatiker fick hjälp av inhalationsläkemedel mot KOL

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev