Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Spirometri vid kol ifrågasätts

Publicerad: 13 maj 2016, 07:44

Hälften av rökarna i studien hade ett spirometrivärde som inte klassades som kol.

Foto: Thinkstock

Många rökare hade kroniska luftvägssymtom trots att en spirometriundersökning visade att deras lungfunktion var normal, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Det här resultatet visar att vi måste sluta stirra oss blinda på spirometrivärdet. Jag tror att många läkare ställer diagnosen kol enbart utifrån vad spirometrin visar och det är helt fel, säger Kjell Larsson som är professor i lungmedicin vid Karolinska institutet.

Vid kol, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, har patienten ett kroniskt försämrat luftflöde. Diagnostisering sker bland annat genom att mäta hur kraftfullt patienten kan andas ut i en så kallad spirometer som mäter lungornas funktion. Om testet visar på ett försämrat värde kan det tyda på en obstruktion av luftvägarna.

Mer än hälften av rökarna i den nya studien hade ett spirometrivärde som inte klassades som kol. Men samtidigt var de drabbade av bland annat hosta och hade tecken på bronkiolit, som är två vanliga symtom på sjukdomen.

Kjell Larsson påpekar att en spirometri är bra för att visa hur långt fortskriden en lungsjukdom är. Men det ska endast ses som ett av många verktyg för att ställa diagnosen kol, menar han.

– Den kliniska bilden är viktigast, exempelvis om patienten hostar eller får andnöd vid ansträngning. En rökare med slemhosta har en dubblerad risk för att utveckla kol senare i livet.

I studien användes ett enkätverktyg för att utvärdera symtom och deltagarnas risk för exacerbationer, en akut försämring av lungfunktionen. Testet kallas för CAT och är ett bra verktyg som fler läkare inom den svenska sjukvården borde dra nytta av, menar Kjell Larsson.

– Jag vet att det används på vissa kliniker men användningen skulle kunna vara mycket bättre.

Han tror att många av dagens rökare går miste om effektiva behandlingar för att de inte når dagens uppsatta spirometrikriterier för kol.

– Oavsett vad spirometrivärdet visar ska rökare med tydliga symtom på en kronisk lungsjukdom ha behandling på samma sätt som individer med diagnostiserad kol, säger han.

I den aktuella studien ingick närmare 3 000 deltagare mellan 40 till 80 år. De följdes mellan 2010 till 2015.

Läs mer i abstract:

Prescott G Woodruff med flera. Clinical significance of symptoms in smokers with preserved pulmonary function. New England Journal of Medicine, publicerad online den 11 maj 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1505971

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev