Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Stamceller reparerar lungan hos möss

Publicerad: 12 november 2014, 18:00

Forskare har hittat stamceller som finns i lungorna hos friska möss. Stamcellerna hjälper till att laga lungskada efter att djuren utsatts för influensa, enligt en ny studie i Nature.


Resultaten skulle kunna ligga till grund för nya stamcellsbaserade behandlingar vid till exempel lungfibros, tror forskarna bakom studien.

De nya fynden bygger vidare på tidigare forskning som visat att stamceller är inblandade i läkning efter skador i de nedre luftvägarna hos möss. Det nya är att forskarna sett att stamcellerna alltså finns i lungan från början.

Forskarna visar också att de förökar sig snabbt vid lungskada. Stamcellerna kan överföras till annan skadad lungvävnad och där ge upphov flera olika celltyper som finns i lungorna.

I frånvaro av stamcellerna sker ingen läkning. I stället uppstår förstadier till ärrbildning i lungorna, rapporterar forskarna, som är verksamma vid bland annat Genome Institute of Singapore i Singapore.

Läs abstract till studien:

Wei Zuo med flera. p631Krt51 distal airway stem cells are essential for lung regeneration. Nature 2014, publicerad online den 12 november 2014. DOI:10.1038/nature13903

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev