Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Luftvägarna

Stärkt stöd för andningshjälp vid kol

Publicerad: 23 Maj 2017, 11:30

Foto: Thinkstock

Hemsjukvård i form av en andningsunderstödjande mask kombinerat med syrgas var effektivt för att förlänga tiden till återinläggningar bland personer som hade kol och höga koldioxidnivåer i blodet.


Ämnen i artikeln:

Kol

Det visar nya fynd i en randomiserad studie som publicerats i tidskriften Jama.

Det har debatterats om så kallad non-invasiv ventilatorbehandling, NIV, fungerar som underhållsbehandling för kol-patienter som är underventilerade. Det betyder att de ständigt har höga koldioxidnivåer i blodet. Vid terapin bärs en tättslutande mask som underlättar andningsarbetet genom att påverka trycket i luftvägarna.

I Sverige används andningsstödet nästan enbart vid akuta inläggningar, men inte för patienter med kol som har varaktiga problem med att andas ut koldioxiden. Det vetenskapliga underlaget har nämligen varit för klent för den specifika patientgruppen, menar Kjell Larsson som är lungläkare och professor i lungmedicin vid Karolinska institutet.

– Vid arbetet med riktlinjerna för kol från 2015 diskuterade vi om patienter som är konstant underventilerade ska få underhållsbehandling med NIV. Men så blev alltså inte fallet. Fast det är möjligt att de här nya fynden tillsammans med andra studier kan förändra bilden framöver, säger han.

I studien ingick 116 patienter, varav 64 fullföljde studien. De lottades till att antingen få syrgas kombinerat med NIV, eller enbart syrgas. Det primära utfallsmåttet var en kombination av tiden till död eller återinläggningar inom ett år.

Det skedde i snitt efter 4,3 månader i gruppen på kombinationsbehandling. Motsvarande siffra var lägre bland patienter som enbart fick syrgas, 1,4 månader. Den kliniska förbättringen i kombinationsgruppen drevs av färre återinläggningar, och forskarna fann ingen skillnad i dödlighet mellan grupperna.

Forskarna föreslår att andningsstöd kombinerat med syrgas bör övervägas för patienter som har en varaktigt hög koncentration av koldioxid i blodet. Det är ett rimligt förslag, skriver två amerikanska läkare i en ledarkommentar till studien. Man bör dock avvakta med att inleda behandlingen i några veckor efter utskrivningen eftersom den höga koldioxidnivån i blodet kan vara reversibel, menar de.

Deltagarna kom från 13 olika kliniker i Storbritannien. Rekryteringen pågick mellan 2010 och 2015 och patienternas snittålder var runt 67 år.

Läs mer i abstract:

Patrick Murphy med flera. Effect of home noninvasive ventilation with oxygen therapy vs oxygen therapy alone on hospital readmission or death after an acute COPD exacerbation. Jama, publicerad online den 21 maj 2017. DOI: 10.1001/jama.2017.4451

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Kol

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev