Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Steroider kan ge ökad risk för lunginflammation vid KOL

Publicerad: 9 februari 2009, 21:00

Längre tids användning av inhalationssteroider kan vara kopplat till ökad risk för insjuknande i lunginflammation bland KOL-patienter, enligt en ny metaanalys.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Forskare i USA har gått igenom data från 18 randomiserade och kontrollerade studier av inhalationssteroider vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Enligt forskarna är bakgrunden att studier på senare tid har pekat på att sådan behandling kan vara förknippat med ökad risk för lunginflammation.

I analysen ingick totalt 16 969 patienter som hade behandlats i minst 24 veckor. Forskarna konstaterar att behandling med inhalationssteroider var kopplat till 60 procents ökad risk att drabbas av lunginflammation och 70 procent ökad risk att drabbas av svår lunginflammation. De fann dock inte en ökad risk för död till följd av lunginflammation.

Risken att drabbas av svår lunginflammation gällde både när inhalationssteroider jämförts mot placebo eller när de använts i kombination med långverkande beta-agonister och jämförts mot enbart långverkande beta-agonister.

Forskarna som bland annat är verksamma vid Wake Forrest University School of Medicine i North Carolina, USA, menar att resultaten ger anledning för läkare att omvärdera risk-nyttaprofilen för långtidsbehandling med inhalationssteroider i den aktuella patientgruppen.

Varför inhalationssteroider skulle ge ökad risk för lunginflammation är inte känt. Forskarna spekulerar i att det kan bero på att höga halter av steroider i lungorna kan ha en lokal immunsuppressiv effekt.

Metaanalysen publiceras i dag, måndag, i Archives of Internal Medicine.

Archives of Internal Medicine, 2009; 169: 219–229

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev