Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Svampmedel bra mot astma

Publicerad: 29 december 2008, 12:52

Läkemedel som används för att behandla svampinfektioner visade i en ny studie goda resultat för patienter med svår astma och samtidig svampallergi.


Forskare vid University of Manchester i England har prövat läkemedlet itrakonazol på patienter med allvarlig astma och samtidig allergi mot minst en svampsort. Enligt forskarna är en stor andel av patienterna med svår astma allergiska mot svamp och med studien vill de öka förståelsen för sambandet.

Studien publiceras i det första januarinumret av tidskriften American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine och förpubliceras i dag, måndag, på tidskriftens webbplats.

I studien ingick 58 patienter som behandlades för svår astma vid fyra brittiska sjukhus. Dessa randomiserades till två lika stora grupper. Patienterna i den ena gruppen fick 200 mg itrakonazol två gånger dagligen medan deltagarna i den andra gruppen fick placebo.

Efter åtta månaders behandling hade deltagarna i läkemedelsgruppen signifikant förbättrad lungfunktion på morgonen, mindre problem med rinnande näsa och förbättrad livskvalitet jämfört med patienterna som ingick i placebogruppen.

Dock lämnade 11 personer i läkemedelsgruppen studien innan den hade slutförts. Anledningen var biverkningar som illamående, andfåddhet och muskelsvaghet. De goda resultaten för dem som genomgick hela studien bestod inte fyra månader efter att behandlingen hade avslutats.

Forskarna bakom studien anser att resultaten sammantaget pekar på att antimykotisk terapi kan hjälpa vissa svårbehandlade patienter. Studien är den första där svampläkemedel visat effekt för patientgruppen och nu efterlyser de brittiska forskarna fler studier för att kontrollera sambandet.

Publicerad online i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 29 december 2008

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev