Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Svårt isolera sjuka på äldreboenden

Publicerad: 4 maj 2020, 15:04

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Det behövs fler åtgärder för att stoppa smittspridningen på äldreboenden. Det konstaterar Smittskydd Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetRegion Stockholm

Mer än hälften av alla äldreboenden i Stockholms län har fått in covid-19 på boendet. I en enkät som besvarats av 227 verksamhetsansvariga mellan den 10 och 15 april konstateras att tillgången på skyddsutrustning var god på nästan samtliga boenden under perioden.

Däremot är det svårt att skapa säkra avstånd mellan de boende. Enligt enkätsvaren upptäcktes det första fallet av covid-19 på ett särskilt boende den 6 mars och en fjärdedel av boendena har inte lyckats isolera smittade. I fritextsvaren i enkäten anges bland annat låg bemanning och hög frånvaro som orsak, samt att personer med demens rör sig i allmänna utrymmen och inte får låsas in.

– Många av de äldre har svårt att minnas och förstå instruktioner, det är ofta anledningen till att de flyttat just till ett äldreboende, inte minst personer med demens. Många boenden vittnar om att det gör det svårt att stoppa smittspridning, så detta är ett prioriterat område, säger smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm i ett pressmeddelande.

Vid boenden som fått in smittan visar svaren också att det varit vanligare att personal arbetat trots feber eller luftvägssymtom. Bland annat har personal insjuknat på arbetet, men inte kunnat gå hem på grund av personalbrist nattetid.

Att nå ut med korrekt information upplevs också som ett problem, framför allt på boenden som drabbats av smitta. Språkförbistring, tidsbrist som gör att personalen inte hinner läsa mejl och information som ändras snabbt anges som orsaker. Ett annat skäl till att det är svårt att säkerställa informationen är enligt svaren att ”personal inhämtar information genom andra kanaler, till exempel massmedia i Sverige och utomlands samt sociala medier”, samtidigt som arbetsplatsträffar och möten ställs in på grund av personalbrist.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev