Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Tabletter lovordas mot svår astma

Publicerad: 12 augusti 2016, 11:48

Forskarna kunde inte svara på ifall medicineringen ledde till färre försämringsperioder.

Foto: Thinkstock

En ny tablettbehandling minskar inflammationen i luftvägarna hos vuxna med svåra former av astma, enligt en mindre fas 2-studie som publicerats i Lancet Respiratory Medicine.


– Resultaten är jättespännande. Det är extra intressant att terapin vänder sig till en svårbehandlad patientgrupp som vi har få effektiva läkemedel till i dagsläget, säger Christer Janson som är professor i lungmedicin vid Uppsala universitet.

I Sverige är det uppemot 40 000 personer som har så pass svår astma att symtomen inte alltid kan lindras med dagens inhalationssteroider.

Flera utländska medier har rapporterat om den nya forskningen och kallar behandlingen för ”revolutionerande” och vissa spår att slutet närmar sig för inhalatorn. Men här drar Christer Janson i bromsen.

– Så stora slutsatser kan man inte dra eftersom det är en liten studie. Men visst pekar resultaten mot att forskarna är på väg att hitta något riktigt bra.

I studien har läkemedelssubstansen fevipiprant testats på individer med medelsvår och svår astma, ett inflammatoriskt syndrom som ger andningssvårigheter. Behandlingen är i tablettform och verkar genom en ny mekanism som hindrar en viss typ av inflammatoriska celler, eosinofiler, att ta sig från blodet till luftvägarna och skapa inflammation. Svåra former av astma karaktäriseras ofta av högre nivåer av eosinofiler i luftvägarna.

Studien innefattade 61 astmatiker som lottades till att få placebo eller 225 mg av fevipiprant två gånger om dagen under 12 veckor. Enligt resultaten var lungfunktion bättre hos patienter med aktiv behandling, jämfört med kontrollgruppen. Förekomsten av eosinofiler i luftvägarna var 3,5 gånger lägre hos patienter på fevipiprant i jämförelse med de som fick placebo.

– Extra intressant var att forskarna tog bronkoskopiprover från patienternas luftrör, vilket är ovanligt. Då såg man att behandlingen även minskade skadorna på slemhinnan, säger Christer Janson.

På grund av den korta studietiden kunde inte forskarna svara på ifall medicineringen ledde till att astmapatienterna fick färre försämringsperioder.

Den randomiserade singelcenterstudien är dubbelblind och placebokontrollerad. Deltagarna hade en känd astmadiagnos samt en förhöjd mängd av eosinofiler i sputum, alltså slemmet som finns i lungor och bronker. Alla deltagare gick på höga doser inhalationssteroider men hade ändå drabbats av en akut försämring i sin astma inom det senaste året. Studien pågick mellan 2012 och 2013.

Forskarna skriver att det behövs längre och mer omfattande multicenterstudier som kan bekräfta deras nya upptäcker. Just nu förbereds en sådan studie där fevipiprant ska testas på närmare 850 patienter och resultatet förväntas komma under 2018.

Den aktuella studien är sponsrad av läkemedelsföretaget Novartis.

Läs mer i abstract:

Sherif Gonem med flera. Fevipiprant, a prostaglandin D2 receptor 2 antagonist, in patients with persistent eosinophilic asthma: a single-centre, randomised, double-blind, parallel-group, placebo-controlled trial. Lancet Respiratory Medicine, publicerad online den 5 augusti 2016. Doi: 0.1016/S2213-2600(16)30179-5 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev