Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

”Tänk utanför boxen när det gäller prevention”

Publicerad: 29 september 2015, 06:09

Richard Beasley, professor vid Medical Research Institute of New Zealand.

ERS 2015. Inga interventionsstudier för att minska uppkomsten av astma har inneburit några stora förändringar i klinisk praxis. Nu vill forskare se ett helt nytt grepp för att förebygga sjukdomen som fortsätter att öka.


Ämnen i artikeln:

ERS

– Det finns ingen bot för astma. Så om vill vi minska förekomsten är det prevention som gäller. Men hittills har ansträngningarna där varit ett misslyckande. Därför måste vi tänka utanför boxen, säger Richard Beasley, professor vid Medical Research Institute of New Zealand.

Han framträdde under ett välbesökt symposium arrangerat av tidskriften Lancet i samarbete med European Respiratory Society. Richard Beasley konstaterade att det gjorts ett tusental epidemiologiska studier om olika riskfaktorer för astma men bara ett femtiotal interventionsstudier.

– Vi behöver mer av de senare och färre av de förra, säger han när Dagens Medicin träffar honom efter symposiet.

För att ha någon chans att lyckas med en preventionsstudie behövs det, anser Beasley, ett nytt tänk med randomiserade studier enligt en så kallad plattformprincip. Tanken är att rullande pröva flera olika interventioner och kontinuerligt byta ut dessa när man ser att de fungerar eller inte. På så sätt blir forskningen mer tidseffektiv.

– Ser man ett lyckat resultat för en intervention så får man validera den i en separat studie, säger Richard Beasley.

Han tänker sig en studie där man provar olika bakterieprodukter, eller olika interventioner när det gäller bruk av läkemedel, till exempel paracetamol, som anses öka risken för astma. Samtidigt tillstår han att den här typen av interventionsstudier ännu är i sin vagga.

– Vi måste vara försiktiga i hur vi går till väga. Statistiskt finns det utmaningar i hur man ska angripa sådana här studier, säger Richard Beasley.

Under tiden måste folkhälsoarbetet riktas mot insatser som har potential att förbättra lunghälsan överlag.

– Det handlar om saker som att minska rökning och luftföroreningar inomhus samt att minska social ojämlikhet, säger Richard Beasley.

Han och hans kollegor publicerade nyligen en översiktsartikel där tankarna utvecklas:

Richard Beasley med flera. Risk factors for asthma: is prevention possible? Lancet 2015; 386: 1075–85.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ERS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev