Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Tegnell: Ingen uppgång efter påsken

Publicerad: 16 april 2020, 13:17

Hittills har 12 540 personer i landet bekräftats smittade med coronaviruset. Folkhälsomyndigheten hade förväntat sig en uppgång av antalet smittade efter påskhelgen, men så har det inte blivit.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenSocialstyrelsen

– Nu har vi gått över 12 000 fall totalt, lite drygt 600 under det senaste dygnet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten på torsdagens pressträff.

– Vi ligger kvar på den nivå som vi låg på för ett par veckor sedan. Det var någon slags topp innan påskhelgen och nu är det någon slags nedgång.

Anders Tegnell säger att Sverige ligger nära en nivå där man kan börja se en effekt av en flockimmunitet. Men han betonar samtidigt att den totala flockimmuniteten förmodligen ligger en bit framåt.

–Vi vet inte exakt när, det beror på hur utvecklingen fortsätter, säger han.

Antalet rapporterade dödsfall kopplade till covid-19 i Sverige uppgår till 1 333, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Det är en ökning med 130 dödsfall sedan onsdagen.

Anders Tegnell får en fråga kring eftersläpning av dödstalet och varför det fortsatt förekommer eftersläpning. Han säger att statistiken måste gå igenom vissa nivåer i systemet innan det når Folkhälsomyndigheten och påpekar att Sverige, till skillnad från andra länder, får fram siffrorna väldigt snabbt.

– Man kan förstås göra det blixtsnabbt, men då blir det inga bra data. Det här är väldigt snabbt.

Läget på de svenska äldreboendena är fortfarande problematiskt, enligt Anders Tegnell.

– Det här är vårt stora problemområde. Mycket annat verkar fungera ganska bra.

Tegnell berättar att man gör ett undantag och att man får spela matcher i barn- och ungdomsidrott. Detta sedan det funnits oklarheter när gäller råden kring matcher och tävlingar för barn och ungdomar.

996 personer får eller har fått intensivvård i Sverige.

– Vi har ungefär konstanta tal när det gäller intensivvården, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, om antalet patienter inlagda på IVA.

Det finns fortsatt en 20-procentig kapacitet kvar inom intensivvården.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev