Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Luftvägarna

Tidig passiv rökning kopplas till emfysem i vuxen ålder

Publicerad: 29 december 2009, 11:26

Tidig passiv rökning kopplas till emfysem i vuxen ålder

Passiv rökning i barndomen kan öka risken för lungemfysem långt senare i livet hos ickerökare.


Att inte enbart aktiv rökning utan även passiv rökning är skadligt är välbelagt. Nu visar ytterligare en studie på detta.

I den nya studien har forskare undersökt nästan 1 800 ickerökare med datortomografi för att ta reda på om rökning i barndomshemmet ökade risken för emfysem senare i livet.

Samtliga studiedeltagare var ickerökare och ingen av dem led av någon hjärt-kärlsjukdom. Deltagarna hade rekryterats från sex olika orter i USA och var mellan 45 och 84 år. De fick uppge om de hade ingen, en eller flera tobaksrökare i sina barndomshem.

Efter att resultaten hade justerats för flera faktorer, bland annat passiv rökning i vuxen ålder, visade det sig att de deltagare som hade utsatts för mest tobaksrök som barn också hade mest lungförändringar som associeras med emfysem i vuxen ålder.

Lungfunktion anses till viss del kunna återhämtas när en person slutar röka, men den nya studien pekar alltså på att skadliga effekter av tobak kan hålla i sig i många årtionden.

Studien är utförd av forskare vid Columbia University i USA och är publicerad i senaste utgåvan av American Journal of Epidemiology.

Läs abstract:

American Journal of Epidemiology 2010; 171(1):54-62

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev