Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Luftvägarna

Tidigare KI-rektorn: "Mitt ansvar"

Publicerad: 5 September 2016, 15:14

Universitetskansler Harriet Wallberg, tidigare rektor på KI.

Foto: Melker Dahlstrand

Karolinska institutets tidigare rektor, Harriet Wallberg, erkänner att hon borde efterfrågat bättre underlag när kirurgen Paolo Macchiarini anställdes.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutet

Nuvarande universitetskanslern Harriet Wallberg var rektor för Karolinska institutet, KI, när Paolo Macchiarini anställdes som gästprofessor. Rekryteringsprocessen får svidande kritik i den utredning av Macchiarini-fallet som Sten Heckscher presenterade på måndagen.

– Så här i efterhand: Jag borde ha efterfrågat ett bättre underlag, men gjorde det inte och det är helt klart mitt ansvar, säger Harriet Wallberg.

Hon vill däremot tona ner sig egen roll i rekryteringsarbetet.

– Jag tog den första kontakten med Macchiarini, men därefter hade jag inte någon roll i att bedöma det hela. Det sköttes på institutionsnivå.

Den externe utredaren Sten Heckscher anser däremot att hennes roll var betydande. I utredningen hävdas att "Rektor hade en aktiv roll och egna kontakter med Macchiarini under rekryteringsprocessen".

– Hon hade en betydelsefull roll. Både när det gällde anställningen och fortsättningen, genom att tydligt markera hur viktigt det var för KI att han kom hit och att hans anställning sen förlängdes, säger Sten Heckscher till Dagens Medicin efter presskonferensen där utredningen presenterades.

Hon har till Dagens Medicin tidigare sagt att hon aldrig nåddes av någon allvarlig kritik från referenterna, vad säger du om det?

– Det är inte sant. Hon visste om det om hon läste sina mejl, säger Sten Heckscher.

I ett mejl från KI:s prefekt Li Felländer-Tsai  i september 2010 till rektor Harriet Wallberg rapporterades om en positiv referens från London, tre negativa från Florens och Barcelona och ett blandat omdöme från Hannover. Och så fortsätter mejlet:

"Det är sällsynt med kirurger som inte tvekar inför att skära bort sjuka luftrör på folk och ersätta dessa med decellulariserade nekrograft som hottats upp med stamceller och tillväxtfaktorer. Men det är banbrytande och platsar i Lancet och kan på sikt leda till nya behandlingsparadigm."

Mejlet fortsätter med hänvisningar till andra banbrytande insatser "till stor nytta för mänskligheten och patienterna (även om vissa dog/dör på operationsbordet)" och avslutas med "Gränsen mellan succé och fiasko är dock hårfin och succén hänger naturligtvis på en mängd randvillkor och också andra nyckelpersoner som kan balansera det hela”.

Men en del av de kritiska synpunkterna om Macchiarini som nådde Karolinska institutet fördes inte vidare till rektorn.

–  För det första vill jag säga att det som har hänt är oerhört tragiskt för de drabbade patienterna och deras anhöriga. Hade jag och rekryteringsutskottet haft all den information som uppenbarligen fanns på KI så hade Macchiarini aldrig anställts, säger Harriet Wallberg till TT.

Den förre rektorn Anders Hamsten tvingades avgå till följd av Macchiarini-skandalen, men han tillträdde flera år efter det att Macchiarini anställdes vid universitetet.

Harriet Wallberg är i dag universitetskansler, landets högsta tjänsteman med ansvar för kvalitetssäkring av högskoleutbildningar samt juridisk tillsyn av högre utbildning.

TT: Med bakgrund av den här kritiken finns det kanske de som ifrågasätter din lämplighet som universitetskansler, vad svarar du dem?

–  Det är inte jag som avgör om det är lämpligt eller inte, utan det är regeringen som avgör det.

Hennes myndighet, Universitetskanslersämbetet (UKÄ) fick redan i januari en anmälan mot KI gällande Macchiarini-affären. Hittills har myndigheten varit avvaktande och väntat in Heckschers utredning och KI:s respons på den. Men om UKÄ går vidare med en egen utredning, blir det med ett beskuret handlingsutrymme som opartisk granskare.

–  Det är ett faktum att Harriet Wallberg var rektor när Macchiarini anställdes. Därför är det givet att vi inte kommer att titta på rekryteringen. Det är ju enkelt att slå fast att vi då får anses vara jäviga eftersom Harriet Wallberg är vår chef, säger UKÄ:s chefsjurist Christian Sjöstrand.

Relaterat material

KI får kritik för nonchalans i Macchiarini-fallet

KI varnades internt för Macchiarini – anställde ändå

CARL CATO/TT OCH DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev