Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Toppuniversitet kritiseras för tillverkning av plaststrupe

Publicerad: 4 oktober 2017, 06:00

University Collage London.

Foto: Pressbild/University Collage London

Ett brittiskt universitet får kritik för att ett otestat material användes i tillverkningen av den första plaststrupen som transplanterades på Karolinska universitetssjukhuset.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhuset

Det är visserligen känt att de material och metoder som användes när Paolo Macchiarini gjorde sina kontroversiella transplantationer i Stockholm inte hade prövats ordentligt i djurförsök.

Denna kritik vidgas nu när University College London, rankat som ett av världens främsta lärosäten, presenterar en rapport om sina forskares inblandning i olika transplantationer av konstgjorda luftvägar.

Utredningen har gjorts av Stephen Wigmore, professor i transplantationskirurgi vid University of Edinburgh. Han riktar sin skarpaste kritik just mot hur det specifika plastmaterialet POSS-PCU kom att användas till den första strupen Paolo Macchiarini transplanterade i juni 2011 på Karolinska universitetssjukhuset men även för andra ändamål utanför Storbritannien – som en tårkanal till en patient i Schweiz och öronimplantat till patienter i Indien.

Materialet tillhandahölls från University College London av forskaren Alexander Seifalian. I utredningen konstateras att tillverkningen skedde utan hänsyn till så kallad GMP-standard, som krävs för tillverkning av medicintekniska produkter.

Vidare fanns inga data från försök i provrör eller djurförsök huruvida materialet var lämpligt för att konstruera luftstrupar, skriver Wigmore. Till exempel saknades data för om diffusion av näringsämnen alls var möjlig genom materialet, om epitelceller kunde växa på insidan eller hur det reagerade på mikroorganismer.

– Jag tycker utredningen till stora delar verkar bra gjord och den ger utförligare underlag för hur lite underbyggd den här behandlingsprincipen var. Sedan hade resultatet blivit lika dåligt för patienterna även om materialet var tillverkat enligt GMP. Karolinska har också en skyldighet att se till att den färdiga produkten inklusive celler är tillverkad enligt godkända procedurer, säger kirurgen Oscar Simonson, som var en de fyra läkare som skickade in en anmälan om misstänkt forskningsfusk mot Paolo Macchiarini.

I utredningen ingår också flera andra fall där patienter transplanterats i Storbritannien med luftstrupar som framställs från avlidna donatorer men även en patient som fick en strupe av det aktuella plastmaterialet. Ingen kritik riktas dock mot ansvariga transplantationskirurger.

Det var bara i den första strupoperationen på Karolinska universitetssjukhuset som Paolo Macchiarini använde sig av materialet POSS-PCU. Detta övergavs senare för material som tillverkades av de amerikanska företagen Nanofiber Solutions och Harvard Apparatus Regenerative Technology. Det senare företaget heter numera Biostage och utvecklar en modifierad metod för att göra matstrupsimplantat.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Toppuniversitet kritiseras för tillverkning av plaststrupe

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev