fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Träningsverktyg gav bättre inhalering

Publicerad: 28 september 2015, 08:29

Allergiläkaren Michael Welch demonstrerar träningsverktyget, som kan användas av patienter hos läkare, på apoteket eller hemma. Foto: Amina Manzoor

Ett träningsverktyg till astmasprayen som ger ifrån sig ett visslande ljud när det används rätt skulle kunna ge astmatiker bättre inhalationsteknik.

Ämnen i artikeln:

ERSLäkemedel

Ett problem med inhalerbara läkemedel är att många patienter inte kan använda dem korrekt. I en studie som presenterades som en poster på ERS demonstrerades hur ett träningsverktyg kan förbättra inhalationstekniken.

– Du kan ha världens bästa läkemedel, men om du inte kan använda det korrekt så är det värdelöst. Dessutom är det oerhört kostsamt för samhället, säger Michael Welch, allergiläkare i San Diego, USA, som presenterade studien.

Verktyget är utvecklat för aerosoler. Det sätts fast på sprayen och ger ifrån sig ett visslande ljud när patienten har rätt teknik. Tanken är att den ska kunna användas hos läkaren, på apoteken men också hemma.

– Det är då frågorna kommer, och jag har sett folk göra alla möjliga misstag med de här astmasprayerna. Till exempel glömmer folk att ta bort locket, säger Michael Welch.

För att se om verktyget fungerade genomförde man en studie på friska som inte använt astmasprayer förut. De randomiserades till tre grupper; en grupp tränade med verktyget, en grupp fick ett instruktionsblad om hur de skulle inhalera och en grupp fick varken träning eller instruktioner. Försökspersonerna filmades sedan när de använde en astmaspray fylld med placebo.

Gruppen som använt verktyget hade en signifikant bättre teknik än gruppen som fick instruktioner och kontrollgruppen. Resultaten i gruppen som fick instruktioner var bättre än i kontrollgruppen, men de resultaten var inte statistiskt signifikanta.

– De flesta andas in för snabbt, men med det här träningsverktyget kan antingen läkare eller farmaceuter lättare lära patienterna rätt teknik. Och även om patienten inte får några instruktioner är den lätt att använda på egen hand, säger Michael Welch och demonstrerar det visslande ljudet.

Det pågår en studie som undersöker om verktyget även hjälper astma- och kolpatienter.

Studien finansierades av företaget Clement Clarke International som utvecklat träningsverktyget.

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev