Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Tre av tio med kol dagliga rökare

Publicerad: 6 maj 2020, 03:52

I befolkningen som helhet röker ungefär 7 procent, enligt siffror från 2018.

Foto: Thinkstock

Det behövs ännu mer tjat, anser Ann Ekberg-Jansson, registerhållare för Luftvägsregistret. Hon tycker att siffrorna om rökning i årsrapporten för 2019 är nedslående.


Ämnen i artikeln:

Kol

– Det som är lite sorgligt är att 2018 kom det siffror på att ungefär 7 procent av Sveriges befolkning röker. Det är fantastiskt låga siffror. Men hos oss är fortfarande 12 procent av de vuxna astmatikerna rökare. Bland kol-patienterna är över 30 procent fortfarande dagligrökare, säger Ann Ekberg-Jansson.

Ungefär 40 procent av de rökande astmatikerna och varannan kol-patient har erbjudits rökavvänjning. Det är här tjatet på sjukvården kommer in.

– Det här är något som vården måste jobba med, att erbjuda rökavvänjning. Trots att vi fortsätter att jobba med de här delarna, ser vi att det är svårt att få vården att ställa om sig och jobba mer aktivt med att erbjuda rökavvänjning, säger Ann Ekberg-Jansson.Bland barn med astma var 2,7 procent mellan 12 och 17 år registrerade som rökare och av dem hade var fjärde erbjudits rök-avvänjning.

Andelen rökare är högre bland patienter med kol och astma i primärvården än i specialistvården. Patienter i specialistvården har också i högre grad erbjudits hjälp att sluta röka.

Landets vårdgivare klarar sig betydligt bättre i registret när det gäller patientutbildning som fler än nio av tio astma- och kol-patienter får. Andelen patienter som registeras i registret fortsätter också att öka.

Relaterat material

Oron växer i en vård satt på vänt

Snabbare hemgång när patienten själv sederar

Studie ska ge svar om lungsjukas risk vid covid-19

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Kol

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev