torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Tre nya vårdförlopp ska höja livskvaliteten

Publicerad: 29 mars 2023, 09:29

Nya vårdförlopp införs för obstruktiv sömnapné, matallergi och jättecellsarterit.

Foto: Getty Images

SKR:s kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård har tagit fram nya vårdförlopp för IgE-förmedlad matallergi, jättecellsarterit och obstruktiv sömnapné. Målet är bland annat att korta tiden till diagnos och behandling.

Ämnen i artikeln:

SKRMatallergi

Malin Pääjärvi

malin.paajarvi@dagensmedicin.se


Jättecellsarterit, som ger inflammation i kärlen, riskerar att leda till att patienten förlorar synen om inte rätt behandling sätts in i ett tidigt skede. Eftersom diagnosen lätt missas syftar vårdförloppet till att säkerställa att rätt personer utreds och behandlas och att läkare inom reumatologisk eller internmedicinsk specialiserad vård involveras tidigt.

Vad gäller obstruktiv sömnapné hos vuxna är målet en förbättring och normalisering av symtom och andningsmönster under sömn och en mer jämlik vård.

Läs också: Bortglömd tablett kan hjälpa mot sömnapné

"Sömnapnévården i Sverige håller en god standard vid en internationell jämförelse, men det finns stora regionala skillnader i landet när det gäller åtgärder vid utredning och behandling, säger Ludger Grote, överläkare på sömnmedicinska avdelningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset samt ordförande i den nationella arbetsgruppen som har tagit fram vårdförloppet", i ett pressmeddelande.

Vid matallergi är självdiagnostisering vanligt, varför vårdförloppet framför allt ska bidra till att diagnosen IgE-förmedlad matallergi ställs på ett korrekt sätt, för att minska risken för undvikande av livsmedel i onödan.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev