Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Tuberkulos ökar kraftigt i Sverige

Publicerad: 29 februari 2016, 07:06

Antalet rapporterade fall av den fruktade lungsjukdomen tuberkulos ökar kraftigt i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Tuberkulos

Den stora flyktingströmmen är den främsta orsaken. Dessutom har ovanligt många gamla svenskar insjuknat på nytt.

Under 2015 anmäldes totalt 835 nya fall av tuberkulos i Sverige, vilket är en ökning med 22 procent jämfört med året dessförinnan.

- Det är inte så förvånande, eftersom det har kommit väldigt många nyanlända. 90 procent av dem som har tuberkulos i Sverige är födda i ett annat land, säger Jerker Jonsson, infektionsläkare och epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Risken för smitta är dock liten, säger han. Av de 835 rapporterade fallen var endast 97 smittade i Sverige. Någon påtaglig smittspridning ute i samhället finns alltså inte.

- Risken att du blir smittad av tuberkulos på stan är minimal. Utomhus smittar tuberkulos inte alls. Störst risk löper de som delar bostad och umgås nära med de här personerna, säger Jerker Jonsson.

Dessutom, säger han, fortsätter antalet fall bland barn att minska, vilket är ett tecken på att smittspridningen i samhället är liten, trots att antalet fall ökar.

Den största ökningen bland svenskfödda förra året var i gruppen 80 år eller äldre. Lite oväntat, kan tyckas, men ibland händer det att en "gammal" tuberkulos blir aktiv igen, flera decennier senare. Förra året hände detta ovanligt många äldre.

-

JOHAN NILSSON/TT

Ämnen i artikeln:

Tuberkulos

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev