Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Uppdatering om patient som gjorde Macchiarini berömd

Publicerad: 12 mars 2019, 09:13

Tidskriften Lancet har publicerat en kort lägesbeskrivning om den första patienten som transplanterades med en bit konstgjord luftväg av kirurgen Paolo Macchiarini. Patienten uppges helt ha återhämtat sig efter att hennes ena lunga tagits bort.


Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

Det var i november 2008 som en artikel i samma tidskrift gav en ljus bild av resultatet när en kvinnlig patient vid universitetssjukhuset Hospital Clínic i Barcelona fick en del av sitt vänstra luftrör ersatt med ett transplantat. Detta hade preparerats från en avliden donator och sedan besåtts med kvinnans egna celler.

Lancetartikeln från 2008 lade grunden för Paolo Macchiarinis rykte som pionjär inom regenerativ kirurgi och bidrog till att han rekryterades till Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset.

Den ljusa bilden av resultaten kvarstod även i en femårsuppföljning som Lancet publicerade i oktober 2013, om än med tillägg av beskrivningar av flera ingrepp kvinnan behövde genomgå för att hålla transplantatet öppet.

I den nu aktuella rapporten beskriver en av kvinnans läkare vid Hospital Clínic att man efter ett längre uppehåll åter fick ansvar för henne i Barcelona i februari 2014. Då var hennes tillstånd mycket dåligt och till slut, i juli 2016, var läkarna tvungna att ta bort hennes vänstra lunga. Hon skrevs ut åtta dagar senare och 30 månader senare ska hon ha återhämtat sig helt och inte haft några komplikationer.

Huruvida beskrivningarna av kvinnans behandling och tillstånd har varit korrekta i tidigare Lancetartiklar har ifrågasatts. Medan Lancet har dragit tillbaka de två publikationer som berör en transplantationer med plaststrupar på Karolinska universitetssjukhuset kvarstår alltså artiklarna om kvinnan som opererades i Barcelona.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att en utredning vid Hospital Clínic kommit fram till att resultaten var korrekt beskrivna i Lancetartikeln från år 2008.

Läs hela fallbeskrivningen:

Laureano Molins. Patient follow-up after tissue-engineered airway transplantation. Lancet publicerad online den 4 mars 2019. DOI: 10.1016/S0140-6736(19)30485-4

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev