onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Utlokaliserad patient avled

Publicerad: 25 oktober 2019, 05:00

Foto: Thinkstock

Vårdades för lunginflammation på strokeavdelning. Platsbrist och hög arbetsbelastning identifieras som orsaker till att patienten avled.

Ämnen i artikeln:

Lex Maria

Det var på ett sjukhus i mellansverige som en patient sökte vård med smärtor i ryggen, hög feber, hosta och yrsel. Snabbt konstaterades att patienten hade lunginflammation. Eftersom det inte fanns plats på medicinavdelningen skrevs patienten in på en strokeavdelning.

Under kvällen försämrades patientens tillstånd och hen fick andningssvikt. Den mobila intensivvårdsgruppen tillkallades samt ansvarig läkare. Men efter tio minuter fick patienten hjärtstopp. Trots hjärtåterupplivning och vård i respirator avled patienten dagen därpå.

Händelsen inträffade förra året, och anmäldes kort därefter till Inspektionen för och omsorg, Ivo. I sin utredning anger vårdgivaren vårdplatsbrist och hög arbetsbelastning som två av orsakerna till att patienten avled. Bland annat fick patienten vänta en timme innan ansvarig läkare hann analysera ett blodgasprov. Detta till följd av hög arbetsbelastning, enligt vårdgivaren.

Efter att sjukhuset vidtagit flera åtgärder, har Ivo beslutat att lägga ner ärendet och riktar ingen kritik mot sjukhuset.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev