Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Utomstående landsting kan bli delägare i Akademiska

Publicerad: 4 februari 2009, 11:01

Utomstående landsting kan bli delägare i Akademiska

För att stoppa konkurrensen från Karolinska universitetssjukhuset öppnar Akademiska sjukhuset för andra landsting att gå in som delägare i sjukhuset.


Genom att låta andra landsting, som i dag köper högspecialiserad vård från sjukhuset, bli delägare ska Akademiska sjukhusets framtid säkras. Det hoppas sjukhusdirektör Marie Beckman Suurküla, som lagt fram det ovanliga förslaget som en lösning för sjukhusets framtid.

I mars planerar Landstinget i Uppsala län ett möte med de sex landsting som i dag köper vård från dem. Om de erbjuds delägarskap i Akademiska sjukhuset är förhoppningen att de ska bli mer trogna sjukhuset och inte låta sig lockas att köpa vård från Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, som nu försöker överta vårdavtal som Akademiska har med landstingen i Sörmland och Västmanland.

Med den föreslagna lösningen skulle Akademiska sjukhuset bli ett eget bolag, frikopplat från landstinget, med flera delägare.

Landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (m) är positiv till lösningen.

– Under den här mandatperioden så behöver vi definitivt hitta långsiktiga och stabila lösningar för Akademiska sjukhuset, säger han till Sveriges Radio Uppland.

Även hans kollega i Västmanland, Tomas Högström (m), säger att landstinget är intresserat av att diskutera delägarskap.

– Jag tycker att man ska gratulera till att man tänker i de banorna, säger han.

Relaterat material

Landsting träter om patienter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev