Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Vägledning klar för IT i vården

Publicerad: 16 november 2012, 11:48

Datorprogram och IT-stöd kan räknas som medicintekniska produkter. Nu har Läkemedelsverket tagit fram en vägledning för tillverkare, inköpare och myndigheter.


Skriften ska hjälpa dem som använder eller tillverkar programvaror och informationssystem inom vården att tolka EU-direktiv och andra regler.

– Vägledningen blir ett viktigt stöd för både IT-leverantörer och kunder. När ett system lyder under den medicintekniska lagstiftningen ställs stora legala krav på till exempel säkerhet och funktion, och sådant är kostsamt att korrigera i efterhand, säger Mats Ohlson på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Vägledningen bygger på många av de frågor som kommit in till Läkemedelsverket de senaste åren. Den innehåller exempel på ett 20-tal medicinska informationssystem.

Läkemedelsverket har samarbetat med bland andra Socialstyrelsen, Ledningsnätverket för medicinsk teknik, Swedish Standards Institute, Intertek, Kungliga tekniska högskolan, Svensk förening för medicinsk teknik och fysik och Swedish Medtech.

Vägledningen finns att ladda ner hos Läkemedelsverket.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev