Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Vård vid lungfibros ska bli jämlik

Publicerad: 20 maj 2022, 06:45

Lisa Carlson leder arbetsgruppen som ska ta fram ett vårdförlopp för patienter med lungfibros. Datortomografibilden av en lunga visar på ett typiskt så kallat bikakemönster, vilket är vanligt hos patienter med idiopatisk lungfibros.

Foto: Helena Nordlund, Svensk lungmedicinsk förening

Patienter med lungfibros ska få bättre och mer jämlik vård. Det är förhoppningen när experter nu börjar ta fram ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för diagnosen.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetSammanhållna vårdförloppToppnyheterToppnyheter Luftvägarna

– Vi vet att det finns geografiska skillnader i vården vid lungfibros i dag och det hoppas vi kunna motverka. Vi hoppas också höja kunskapsnivån om sjukdomen i sjukvården, säger Lisa Carlson, forskningssjuksköterska och ordförande i arbetsgruppen för lungfibros i den nationella kunskapsstyrningen. 

Lungfibros är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som kännetecknas av ärrbildning mellan alveolerna i lungorna. Symtomen, som andfåddhet och hosta, kommer ofta smygande vilket gör att diagnosen inte sällan ställs i sent skede. 

Läs också: Förstörda lungor i pandemins spår 

Det nya vårdförloppet ska beskriva de åtgärder som bör ske när patienter visar tecken på sjukdomen. Experterna kommer bland annat ta upp diagnostik, multidisciplinär samverkan, behandling inklusive lungtransplantation, rehabilitering och palliativ vård. 

– Patientgruppen är inte så stor och på många mindre sjukhus får man därför inte så stor vana att ta hand om den. Framför allt här tror jag att vårdförloppet kan göra nytta som ett samlat kunskapsstöd, säger Lisa Carlson, som till vardags jobbar på Karolinska universitetssjukhuset och är doktorand vid Karolinska institutet. 

När det gäller så kallad idiopatisk lungfibros, som är den vanligaste, mest välstuderade och allvarligaste formen av lungfibros, finns redan ett vårdprogram framtaget av Svensk lungmedicinsk förening. 

– Men det finns många olika former av lungfibros där handläggningen kan skilja sig från idiopatisk lungfibros. Här tror jag också att vårdförloppet kan göra särskild nytta, säger Lisa Carlson.

Arbetet med det nya vårdförloppet börjar formellt nästa vecka när en expertgrupp under hennes ledning ska träffas för första gången. Planen är att först få en samlad bild över hur vården vid lungfibros ser ut i dag runt om i landet och utifrån det skriva ihop vårdförloppet. Om allt går som det är tänkt kan det gå ut på remiss i början av nästa år. 

Läs också:
Från 40 till 774 dagars väntan på c-pap – skillnaderna har ökat
Många med kol inhalerade fel trots utbildningsinsats

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev