Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Videoteknik kan förbättra diagnostik vid sömnapné

Publicerad: 16 februari 2009, 21:00

Så kallad videofluoroskopi kan vara en snabb teknik för att skilja patienter med sömnapné från vanliga snarkare, enligt en ny studie.


Forskare i Sydkorea har undersökt förändringar i mjuka gommen hos patienter med obstruktiv sömnapné och individer med vanlig snarkning. Mjuka gommen, eller gomseglet, är den mjuka vävnad som sitter längst bak i munnens tak.

I studien ingick 53 patienter med obstruktiv sömnapné och 10 individer med snarkning. Samtliga studiedeltagare genomgick så kallad videofluorskopi, en undersökning som kombinerar röntgen av munhålan med videoupptagning för att visualisera förändringar i luftvägen.

Archives of Otolaryngology-Head & Neck Surgery, 2009; 135: 168–172

Undersökningen gjordes både före och efter att sömn framkallats med hjälp av intravenös injektion av sömnmedlet midazolam.

Forskarna konstaterar att mjuka gommen var förlängd och mer vinklad hos patienterna med sömnapné jämfört med snarkarna, även i vaket tillstånd. Mjuka gommens vinkel definierades som vinkeln mellan förlängningen av näsgolvet och spetsen på gomspenen.

Enligt forskarna är sömnvideofluoroskopi ett enkelt sätt att mäta förändringar av mjuka gommen. De menar att tekniken kan vara ett användbart diagnostiskt komplement för att snabbt skilja patienter med obstruktiv sömnapné från vanliga snarkare.

Bakom studien som i dag, måndag, publiceras i tidskriften Archives of Otolaryngology-Head & Neck Surgery, står forskare vid Seoul National University i Sydkorea.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev