måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Visselblåsare upprörd över Macchiarini-utredning

Publicerad: 17 juni 2016, 07:59

Matthias Corbascio, thoraxkirurg och en av de visselblåsare som slog larm om Macchiarinis förehavanden på Karolinska universitetssjukhuset.

Det finns inget utrymme i nuvarande lagstiftning för att agera såsom Paolo Macchiarini gjorde – så att föreslå nya riktlinjer blir en skenmanöver. Det säger visselblåsaren Matthias Corbascio.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhuset

En oberoende nationell kommitté bör bedöma oprövade behandlingsmetoder, för att undvika framtida skandaler liknande den där kirurgen Paolo Macchiarini opererade in plaststrupar i patienter. Det föreslog Kungliga Vetenskapsakademien och Svenska Läkaresällskapets utredning igår. Men utredningen är ett slag i luften, enligt Matthias Corbascio, thoraxkirurg och en av de visselblåsare som slog larm om Macchiarinis förehavanden på Karolinska universitetssjukhuset.

– Macchiarinifallet har inte ägt rum för att det varit brister i nuvarande lagstiftning. Det har ägt rum för att man inte följt lagstiftningen.

Matthias Corbascio hänvisar till att patienterna inte var akut döende.

– De hade kunnat gå i många år med andra behandlingar. Då kan man inte börja hitta på behandlingar som man själv tror på utan att det finns en vetenskaplig grund. Etikprövningsnämnden skulle aldrig ha godkänt behandlingarna, för det finns ingen djurdata. Även om det finns en gråzon så gäller det inte dessa patienter.

Matthias Corbascio hänvisar till professor Nils-Eric Sahlin, som tillsammans med juristen Lena Wahlberg gjorde en juridisk genomgång i Läkartidningen igår, där slutsatsen är att utrymmet för att experimentera med oprövade behandlingar redan i dag är minimalt.

Därför är det missriktat att föreslå nya riktlinjer och prövningsinstanser, enligt Matthias Corbascio. Han anser i stället att det enda rätta är att åtala Paolo Macchiarini.

– För oss är det väldigt tydligt att detta är ett uttänkt bedrägeri och som andra bedrägerier ska det åtalas. Har andra individer på Karolinska varit medhjälpare så ska de också åtalas.

Han är ganska upprörd över utredningens resultat, som han också har diskuterat med övriga tre visselblåsare.

– Vi har ägnat två år av våra liv åt att ge dessa patienter någon sorts upprättelse. Att säga att det är en brist i lagen är en skenmanöver.

Professor Olle Lindvall, en av dem som lett utredningen, säger att deras uppgift inte var att granska Macchiarini-fallet.

– Jag håller fullständigt med om att den lagstiftning som finns i dag inte tillåter Macchiarini att göra det han gjorde. Men våra riktlinjer handlar om när obeprövade behandlingar framöver ska kunna ges till allvarligt sjuka patienter i syfte att bota och lindra sjukdom. Det är ingen lagändring utan ett tydliggörande för läkarna vad som gäller. Det är också ett förslag om en nationell kommitté som bedömer obeprövade behandlingar som inte granskas av Läkemedelsverket.

Här kan du läsa all Dagens Medicins bevakning i Paolo Macchiarini-affären.

Relaterat material

Nationell kommitté ska bedöma oprövade metoder

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Här är listan över alla utredningar

Visselblåsarna i Macchiarini-skandalen prisas

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev