Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Vitamin D hjälpte inte vid astma

Publicerad: 22 maj 2014, 10:32

Tillskott för att normalisera nivån av vitamin D ledde inte till bättre astmakontroll som tillägg till konventionell behandling med inhalationssteroider, enligt en ny studie i tidskriften Jama.


Resultaten baseras på en uppföljning av 408 vuxna astmapatienter vid nio sjukhus i USA. Samtliga deltagare hade låga nivåer av vitamin D.

Efter 28 veckors behandling hade patienter som lottats till extra vitamin D inte fått lägre risk för att behandlingen skulle ha ansetts misslyckad, jämfört med deltagare som hade lottats till placebo.

Kriterier för misslyckad behandling var till exempel att patienten fått kraftigt försämrade spirometrivärden eller att hen fått söka akut sjukhusvård på grund av astmasymtom.

Enligt forskarna har tidigare studier pekat på att låga värden av vitamin D är kopplat till värre symtom hos astmapatienter. Men de nu aktuella fynden pekar alltså på att det inte finns något orsakssamband.

Läs hela originalstudien:

Mario Castro med flera. Effect of Vitamin D3 on Asthma Treatment Failures in Adults With Symptomatic Asthma and Lower Vitamin D Levels – The VIDA Randomized Clinical Trial. Jama, publicerad online den 18 maj 2014. DOI: 10.1001/jama.2014.5052

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev