Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

WHO håller möte om virusutbrottet

Publicerad: 21 januari 2020, 07:13

Världshälsoorganisationens, WHO:s, huvudkontor i Geneve, Schweiz.

Foto: Getty Images

Fler än 200 personer har smittats i den sarsliknande lungsjukdomen. Nu meddelar kinesiska myndigheter att viruset smittar mellan människor. Dessutom bekräftas sjukvårdspersonal ha insjuknat.

Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenDet nya coronaviruset

– Att sjukvårdspersonal smittas är lite som kanariefågeln i kolgruvan. Det indikerar att isolerings- och kontrollåtgärderna har satts in för sent och att det kan finnas luckor i den processen, säger Alexandra Phelan, forskare i global hälsa med inriktning på infektionssjukdomar vid det amerikanska universitetet Georgetown, till TT.

Kina rapporterar att 139 nya fall av viruset upptäckts i helgen. En tredje person rapporteras också ha avlidit i sjukdomen. Beskedet kommer dagen efter att Kinas hälsodepartement sagt att utbrottet är under kontroll.

– Den här nya informationen har definitivt ändrat synen för oss inom folkhälsan. De 139 nya fallen gör att det är fler än 200 fall i Kina, säger Alexandra Phelan.

Två av de senaste fallen upptäcktes i Peking och i Shanghai, och drygt ett tiotal i Guangdongprovinsen i södra Kina, vilket bekräftar spridning utanför staden Wuhan, där sjukdomen upptäcktes.

Zhong Nanshan, forskare vid Kinas nationella hälsovårdsnämnd, säger till nyhetsbyrån AFP att två personer i Guangdong smittats av familjemedlemmar som besökt Wuhan. Och 14 av de smittade i Kina är sjukvårdspersonal som behandlat personer med sjukdomen, säger Zhong.

Enligt Phelan är det bekymmersamt att viruset kan överföras mellan människor.

– Men det är svårt att veta hur stor den del av den smittan blir som sprids mellan människor, säger hon.

Men trots den kraftiga ökningen av fall anser hon att risken för den breda allmänheten antagligen är låg.

– Samtidigt måste vi också fundera över hur många det finns som är smittade och som inte har upptäckts, säger Phelan.

Världshälsoorganisationen (WHO) ska hålla ett möte på onsdag för att avgöra om utbrottet ska bedömas som ett internationellt nödläge, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Svenske statsepidemiologen Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten pekar på att bara få drabbade tycks ha smittats av människor, och att viruset inte verkar vara effektivt mellan människor eftersom de flesta insjuknade varit på en marknad i Wuhan.

– Det verkar som att smitta från djur är den helt dominerande, säger han till TT.

På frågan om det faktum att viruset ändå smittar mellan människor gör att han blivit mer orolig svarar Tegnell:

– Nej, inte spontant. Jag tycker att vi behöver mer information och mer bearbetning av de data som finns.

En kinesisk kvinna i 35-årsåldern har också insjuknat i Sydkorea. Hon besökte huvudstaden Seoul enligt koreanska myndigheter som nu undersöker vilka som kan ha kommit i kontakt med henne under vistelsen och ombord på flygplanet. Kvinnans sjukdom upptäcktes i ett relativt tidigt stadium.

Enligt en rapport från Centrum för global analys av infektionssjukdomar vid Imperial College i London kan så många som 1 700 personer ha smittats. Alexandra Phelan tror att det kan stämma.

– Det hör till sakens natur att man inte fångar upp alla fall.

Kina har offentliggjort virusets gensekvens på nätet, vilket gör att andra länder kan kontrollera eventuella misstänkta fall.

Enligt Alexandra Phelan behövs en utökad analys av viruset, dels för att se om det förändras, dels för att lära sig mer om de grundläggande egenskaperna – varifrån det kommer och hur det sprids.

Svensk sjukvård har enligt Anders Tegnell beredskap för eventuella sjukdomsfall här.

– Det finns tydliga rutiner för vilka åtgärder som behöver vidtas om något dyker upp, och vi har även möjlighet att göra tester i laboratorium om det skulle behövas.

Relaterat material

Nytt lungvirus spritt till Japan

Nytt virus misstänkt orsak till utbrott på fiskmarknad

GUSTAV SJÖHOLM/TT, TOMAS BENGTSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev