Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Barn med IBD kan få kortare liv

Publicerad: 22 oktober 2018, 12:16

Foto: Mostphotos

Barn som får en inflammatorisk tarmsjukdom som ulcerös kolit eller crohns sjukdom, har högre risk att dö i förtid, både som barn och som vuxna. Det visar en ny studie från Karolinska institutet, KI.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetCrohns sjukdomUlcerös colit

Därför är det viktigt att barn med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, följs upp noggrant, understryker Ola Olén, överläkare vid Sacchska barnsjukhuset i Stockholm; forskare vid institutionen för medicin på KI och försteförfattare till artikeln.

– De som verkar ha extra stor nytta av att följas noga för att undvika död på grund av cancerutveckling i tarmen är barn med ulcerös kolit som dessutom har den kroniska leversjukdomen primär skleroserande kolangit, säger han i ett pressmeddelande från KI.

IBD hos vuxna har tidigare kopplats till något kortare livslängd men studier har saknats för dem som insjuknar som barn och där sjukdomen ofta har ett aggressivare förlopp. Det är också känt sedan tidigare att IBD kan öka risken för tarmcancer.

I den nya studien identifierade forskarna barn med inflammatorisk tarmsjukdom i det svenska patientregistret under åren 1964 till 2014. Dödligheten hos cirka 9 400 av dem jämfördes med dödligheten hos andra barn.

Barn som insjuknat i IBD före 18 års ålder löpte fem gånger högre risk att dö under barn- och ungdomsåren jämfört med barn som inte hade IBD. Överlag hade personerna tre gånger så stor risk att dö i förtid när de följdes till vuxen ålder. Skillnaden motsvarade 2,2 års kortare livslängd bland individer följda till 65-årsdagen.

– Man ska komma ihåg att vi pratar om små skillnader i antal dödsfall. De allra flesta unga människor med inflammatorisk tarmsjukdom dör inte tidigare än sina jämnåriga, men några få individer med svår sjukdom och svåra komplikationer, som till exempel cancer, gör att den relativa risken blir väldigt hög, säger Ola Olén.

Vanligast dödsorsaken var cancer, medan dödsfall på grund av den inflammatoriska tarmsjukdomen i sig stod för den största relativa riskökningen, enligt pressmeddelandet.

Trots de immunhämmande läkemedel som under senare år lett till förbättringar av behandlingen av inflammatorisk tarmsjukdom, kunde forskarna inte se någon minskning av risken för ökad dödlighet, enligt studien.

– Det var en besvikelse, vi hade hoppats att de nya medicinerna skulle visa att dödligheten är lägre nu för tiden, säger Jonas Ludvigsson, barnläkare vid Örebro universitetssjukhus, och en av medförfattarna till artikeln, till Dagens Medicin.

Alla barn löper visserligen lägre risk att dö i förtid i dag jämfört med på 60-talet, förtydligar han, och det gäller även barn med IBD. Men i jämförelse med friska barn har de som fick IBD som barn fortfarande högre dödlighet.

– De nya läkemedlen gör helt klart att barn med IBD mår bättre och har lättare att leva med sin sjukdom men de har inte lett till ökad överlevnad, säger Jonas F. Ludvigsson.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Gastroenterology.

Läs mer i abstract:

Ola Ohlén med flera. Increased Mortality of Patients with Childhood-onset Inflammatory Bowel Diseases, Compared With the General Population. Gastroenterology, publicerad online 17 oktober 2018. DOI: 10.1053/j.gastro.2018.10.028

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev