Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Behandling av blindtarmar ska styras upp av expertgrupp

Publicerad: 20 maj 2021, 04:00

Det debatteras vilken betydelse blindtarmens maskformiga bihang har för människor. Nationalencyklopedin ger två förslag till funktion hos bihanget: en viktig roll för immunförsvaret tidigt i livet samt lagringsstation för nyttiga tarmbakterier i samband med tarminfektioner.

Foto: Getty Images

Expertgrupper jobbar nu med de första nationella vårdprogrammen för fyra mag-tarmsjukdomar. En av flera brännande frågor gäller när man ska behandla appendicit, inflammerad blindtarm.


Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhusLinköpings universitetKarolinska universitetssjukhusetBeroendeSammanhållna vårdförloppIBDÖrebro universitet

– Jag tror att de flesta kirurger är överens om att blindtarmsinflammation ibland behandlas i onödan. Det gäller både med kirurgi och med antibiotika, säger Martin Salö, barnkirurg vid Skånes

Vill du läsa mer?

Starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Nyhetstidningen direkt i brevlådan, 34 nr per år
Överblick, fördjupning och snabb uppdatering om svensk hälso- och sjukvård

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 795 kr ex. moms (ord. pris 3 495 kr ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har under den perioden möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev