Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Dagligt tillskott hjälpte inte mot polyper

Publicerad: 20 oktober 2015, 09:54

Foto: Thinkstock

Varken kalcium eller vitamin D minskade återkommande adenom i tjocktarmen, enligt en studie i New England Journal of Medicine.


Tidigare observationsstudier har antytt att högt intag av vitamin D och kalcium var för sig skulle kunna minska risken för adenom, en typ av polyper som kan utvecklas till kolorektal cancer. Även tidigare kliniska prövningar har visat en minskad risk för adenom kopplat till tillskott av kalcium. I en ny studie hade forskarna en teori att vitamin D och kalcium tillsammans skulle minska risken för adenom mer än var för sig.

Men i studien gav vitamin D och kalcium, varken ensamt eller i kombination, någon signifikant lägre risk för att åter utveckla adenom i tjocktarmen. Bland de som fick både vitamin D och kalcium utvecklade 45,7 procent ett eller flera adenom under uppföljningstiden, jämfört med 48,2 procent i placebogruppen. Liknande siffror sågs i grupperna som bara fick ett av preparaten.

I den dubbelblinda, randomiserade och placebokontrollerade studien ingick 2 259 personer som genomgått koloskopi för att ta bort adenom och inte hade några polyper kvar. Personerna fick ett dagligt tillskott av antingen vitamin D och kalcium, något av preparaten var för sig eller placebo. Uppföljande koloskopi gjordes efter tre till fem år, beroende på läkarens rekommendation.

Läs mer i abstract:

John Baron mef flera. A Trial of Calcium and Vitamin D for the Prevention of Colorectal Adenomas. New England Journal of Medicine, publicerad online 15 oktober 2015. Doi: 10.1056/NEJMoa1500409

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev