Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Dieter var lika bra vid IBS

Publicerad: 19 januari 2015, 11:30

Att undvika svårsmälta kolhydrater, som laktos och sackaros, kan vara en väl så så effektiv metod vid känslig tarm som konventionella kostråd, visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.


Ämnen i artikeln:

IBS

Ungefär hälften av patienterna som lottades till att följa en diet med lågt innehåll av sådana kolhydrater rapporterade en förbättring av sina tarmsymtom efter fyra veckor. Samma resultat sågs i kontrollgruppen som fått följa mer traditionella kostråd vid IBS, som att äta lite och ofta, finfördela maten och tugga noggrant.

– De båda dieterna har alltså lika god effekt när det gäller att lindra symtomen. Framtida studier skulle därför kunna titta på nyttan av att kombinera dem båda för att optimera näringsintag och symtomlindring, säger dietisten Lena Böhn i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Studien omfattade totalt 75 patienter.

Till svårsmälta kolhydrater räknas ett flertal sockerarter som inte absorberas fullständigt i tarmen, till exempel fruktos, laktos och sackaros samt olika oligosackarider.

Patienter som följer dieten avstår en del livsmedel som innehåller sådana kolhydrater och ersätter dem med andra livsmedel som tolereras bättre.

– Det kan till exempel handla om att byta äpple och blomkål mot apelsin och morot, säger Lena Böhn i pressmeddelandet.

I avhandlingen konstaterar Lena Böhn att dieten med lågt innehåll av svårmälta kolhydrater är mycket populär. Tidigare studier som pekat på bra resultat med dieten har dock inte varit ordenligt kontrollerade eller inte varit randomiserade, skriver hon.

Vidare skriver Lena Böhn att strikt bruk av dieten bara bör ske under en kort tid, uppemot åtta veckor, då studier pekat på att den kan leda till negativa konsekvenser på tarmfloran.

I avhandlingen ingår även en studie som pekar på att tillskott av ett särskilt enzym, alfa-galaktosidas, som bryter ner vissa kolhydrater, inte hade någon effekt på patienternas symtom.

IBS står för Irritable Bowel Syndrome. Tillståndet kallas bland annat funktionella tarmbesvär eller känslig tarm på svenska.

Lena Böhn är dietist. Hon lägger fram sin avhandling den 30 januari 2015. Läs avhandlingen här.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

IBS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev