Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Dödfött barn försvann från sjukhus

Publicerad: 14 september 2017, 05:48

Foto: Pressbild

Föräldrarna ville begrava sitt dödfödda barn. Men något gick fel och barnet försvann från Nyköpings lasarett. Nu utreds händelsen av polis och särskild åklagare.


Ämnen i artikeln:

Nyköpings lasarett

I somras födde en kvinna fram ett dödfött barn, men innan föräldrarna fick chansen att begrava sitt barn var det försvunnit från Nyköpings lasarett, skriver Södermanlands Nyheter.

– Det är väldigt sorgligt och vi tar det på största allvar. Så fort vi fick veta om det har vi ansträngt oss för att utreda hur det har gått till och hållit kontakt med familjen för att ge stöd och hålla dem underrättade, säger Görel Wachtmeister, chefläkare på Nyköpings lasarett, till TT.

Patientsäkerhetsenheten kopplades in och en intern utredning tillsattes som väntas vara klar inom kort.

– Vi gör en gedigen utredning och intervjuar alla som har arbetat under den här perioden, även transport och vaktmästeriet. Vi har förloppet ganska klart för oss, men mer kan jag inte säga förrän utredningen är klar, säger hon.

Något har gått fel, och det kan röra sig om ett brott, men exakt vad som har hänt är ännu oklart.

– Det här ärendet är kodat hos polisen som brott mot griftefrid, men det tror jag inte att det är. För det är ett uppsåtligt brott och det här verkar av föräldrarna som om det har skett ett misstag eller slarv, säger åklagare Michael Forsberg till TT.

Att barnet inte levde ska ha varit känt vid förlossningen, enligt anmälan. Barnet ska ha dött i mammans mage vid vecka 22 eller 23, vilket är precis på gränsen mellan foster och barn. Enligt Görel Wachtmeister hade informationen om föräldrarnas önskemål gått fram till sjukvården.

– Att föräldrarna önskade begrava sitt barn var känt, men sedan blev det inte så.

Händelsen skedde under sommaren, men anmälan till polisen skrevs först den 11 september.

– Vi har inte gjort någonting än, utan vi avvaktar åklagarnas direktiv, säger kriminalinspektör Henrik Hägglund vid polisen i Nyköping till TT.
Ärendet har nu förts över till särskilda åklagare vid åklagarkammaren i Örebro.

ELLA SUNDSTRÖM/TT

Ämnen i artikeln:

Nyköpings lasarett

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev