onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Elva läkare utslagna av sallad

Publicerad: 28 november 2006, 13:47

Elva läkare utslagna av sallad

En dålig sallad har försvårat verksamheten vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Elva kirurger låg i går matförgiftade, och en tredjedel av operationerna vid sjukhuset fick ställas in.


I fredags var kirurgerna på sjukhuset samlade för gemensam studiedag. Med den gemensamma lunchen som intogs följde en sallad, en sallad som visade sig vara av mer än tvivelaktig kvalitet. Under helgen insjuknade elva av kirurgerna i kraftiga kräkningar och diarréer, skriver Västerbottens Folkblad.

– Jag har aldrig varit med om att så många läkare insjuknat samtidigt, säger Anders Sylvan, verksamhetschef på Kirurgiska kliniken vid Norrlands universitetssjukhus till tidningen.

På måndagen fick kliniken ringa återbud till ett dussintal patienter samt ställa in en tredjedel av de planerade operationerna.

– Nu kommer de här inskränkningarna att fortsätta i flera dagar, i värsta fall hela veckan. Sjukdomen kan hålla i sig i ett par dygn och enligt reglerna ska man hålla sig hemma 24 timmar efter det att man tillfrisknat från magsjuka, säger Anders Sylvan.

En klen tröst i sammanhanget för Kirurgiska kliniken är att det fanns de som råkade värre ut. Personalen på skattekontoret i Umeå åt sallad från samma restaurang, där insjuknade 17 av 22 personer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev