torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Få landsting klarar kraven för städningen

Publicerad: 4 oktober 2012, 09:10

Sjukvården ligger ordentligt efter med städningen. Patient­toaletterna är värst. Det visar en kartläggning som Dagens Medicin har gjort.


Patientnära lokaler ska städas av lokalvårdare veckans alla dagar och patienttoaletter minst två gånger om dagen, enligt nya riktlinjer, om än inte tvingande.

– Det är det minimikrav som bör råda inom sjukvården, säger Aino Kempe, hygiensjuksköterska i Västra Götaland som har varit med och arbetat fram de nationella rekommendationerna Städning i vård­lokaler som nyligen gavs ut av Svensk förening för vårdhygien, SFVH.

Behovet av städning växer när omsättningen på patienter blir allt större.

– Samtidigt är de som ligger på sjukhus i dag sjukare än tidigare. Det betyder att man behöver städa oftare. Inom sjukvården fortsätter man som man alltid gjort. Det räcker inte eftersom vårdpersonalen inte hinner med städuppgifter som de tidigare kunnat ta, säger Aino Kempe.

Bilden bekräftas när Dagens Medicin ringer landstingen. Få landsting har som lägstanivå städning av lokalvårdare sju dagar i veckan. Ordentlig städning på patienttoaletter två gånger om dagen är ännu mer sällsynt.

Toalettstädning anses särskilt viktigt för att förhindra spridning av bland annat tarmbakterien vankomycinresistenta enterokocker, VRE,  och calicivirus, som orsakar vinter­kräksjuka. Men denna städning görs som regel bara en gång per dygn och ”kanske någon ytterligare gång om det kan behövas”.

Många landsting svarar att lokal­vårdare städar i patient- och behandlingsrum ”varje dag”. Men med det menas oftast måndag till fredag. På vissa håll förekommer dock städning även på helgerna.

Flera landsting talar om att de har behovsanpassad städning, det vill säga om man ser att detta behövs.

Hur mycket tid vårdpersonalen ska lägga på städning när lokalvårdare inte finns tillgängliga är en het potatis. Diskussioner om vad som ingår i lokalvårdarens respektive vårdpersonalens ansvar förs på flera håll.

På Gotland har hygiensjuksköterskan Solgerd Gotvig kämpat sedan 1998 för att få daglig städning.

– Vi har städning på vardagar, sedan är det meningen att vårdpersonalen ska städa under helgerna, men den har ju fullt upp. Jag förstår inte hur de ska hinna med det, säger hon.

De flesta landsting har egna lokalvårdare. Men på några håll har städningen lagts ut på entreprenad.

– Jag har inga synpunkter på det ena eller andra. Det handlar mer om att det är rätt person som städar. Om tid och kunskap finns kan det bli väldigt bra, för städning är en konst. Antalet städningar är inte alltid en garanti för att det blivit rent. Så det finns definitivt en förbättrings­potential, säger Ann-Christin Hammarlund, enhetschef för vårdhygien i Region Skåne.

Hur sjukvården följer upp och granskar kvaliteten på städningen är en fråga som lyfts på flera håll. Att det ser rent ut är inte alltid samma sak som att det verkligen är rent. En mätare för rengöringskontroll har därför väckt intresse hos några landsting.

Sjukhusstädningen verkar ha aktualiserats inom landstingen de senaste åren. Flera berättar att de nyligen har, eller ska, se över rutiner och kravspecifikationer.

– Vi hoppas förstås att SFVH:s städrekommendationer ska användas av vårdgivarna och att de inser hur viktig städningen är för vård­hygienen, säger Aino Kempe.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev