Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Farligare för kvinnor än män att få ljumskbråck

Publicerad: 31 januari 2006, 14:11

Kvinnor som drabbas av bråck i ljumsken får betydligt sämre vård än män. På grund av okunskap tvingas avsevärt fler kvinnor än män genomgå akuta omoperationer, visar en studie från Linköping.


- Det är skandal att kvinnor får sämre vård än män. En orsak kan vara okunskap hos kirurgerna och det är kvinnorna som får betala priset, säger Anders Kald, docent och biträdande överläkare vid den kirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Med Svenska bråckregistret som utgångspunkt har Angelica Koch, läkarstuderande vid Hälsouniversitetet i Linköping, studerat eventuella skillnader i behandlingsresultatet mellan män och kvinnor.

- Det finns klart anmärkningsvärda skillnader, säger Angelica Koch.

Hos män är indirekt ljumskbråck vanligast. Kvinnor drabbas i stället oftare av femoralbråck, lårbråck.

- Det är en betydligt farligare typ av bråck. Om dessa bråck inte diagnostiseras rätt från början finns det risk för inklämning, att blodtillförseln till en bit av tarmen stryps. Tillståndet är livsfarligt och måste opereras akut, säger Angelica Koch.

Enklare anatomi hos kvinnor  Och det är precis vad som händer, visar Angelica Kochs studie. 17 procent av alla kvinnor som opererats för bråck i ljumsken tvingades genomgå en akut operation, mot 5 procent av männen. Kirurgerna var tvungna att operera bort en bit av tarmen hos drygt 16 procent av de akut opererade kvinnorna för att rädda deras liv, en betydligt högre andel än hos männen.

Angelica Kochs handledare för studien, Anders Kald, anser att förhållandet egentligen borde vara det motsatta.

- Ja, förutsatt att alla får rätt diagnos från början borde det vara färre kvinnor som omopereras eftersom anatomin i ljumskkanalen är betydligt enklare hos kvinnor än hos män.

Av de kvinnor som omopererades hade hela 42 procent fått diagnosen direkt eller indirekt bråck vid den första operationen, men vid omoperationen fann kirurgen ett lårbråck, som sannolikt fanns där redan vid den ursprungliga operationen. Motsvarande siffra för män är knappt 5 procent.

- Man missar alltså att många kvinnor hade lårbråck redan vid den första operationen. I sammanhanget ska man ha klart för sig att en akut bråckoperation är betydligt farligare med högre risk för tarmresektion, komplikationer och död, jämfört med en icke-akut bråckoperation, säger Angelica Koch.

Har en man för ögonen  Dessutom beskrevs nästan fyra av tio operationer hos kvinnor som "annan operation" i operationsberättelsen, medan samma sak gällde för bara 11 procent av männen.

- Kvinnor opereras alltså betydligt oftare med en annan metod än någon av de sex vanligaste operationsmetoder som finns för ljumskbråck. En anledning kan vara att det saknas en beskrivning för hur man opererar ljumskbråck hos kvinnor. Det är lite märkligt med tanke på att allt inom sjukvården i dag ska vara evidensbaserat. Då är det oroväckande hur man utan vidare på kvinnor tillämpar operationstekniker utprovade och standardiserade för män, säger Angelica Koch.

Kirurgerna har alltså en man för ögonen när de opererar kvinnor, vilket gör att kvinnorna i betydligt högre utsträckning än män riskerar både liv och hälsa. Detta synsätt grundläggs redan under utbildningen. I läroböckerna, exempelvis Management of abdominal hernias av Kingsnorth/LeBlanc, uppmanas de blivande kirurgerna att visa stor försiktighet med sädesledaren. Det runda ligamentet hos kvinnor, däremot, bör skäras av, anser författarna.

- Visst, det är en kosmetisk sak men det visar på en tydlig skillnad i synsättet på män och kvinnor. Jag har haft kvinnliga patienter som kommit tillbaka med hängande blygdläppar vilket de inte tyckte var så roligt naturligtvis, säger Anders Kald.  Studien publicerades nyligen i British Journal of Surgery.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev