Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Fetmakirurgi räddar liv

Publicerad: 3 juni 2016, 08:45

Feta som genomgått viktminskningskirurgi löpte 57 procent lägre risk att dö än feta som inte opererats.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

– Kirurgin förebygger allvarlig sjukdom och dödsfall, säger professor Annika Rosengren.

En grupp forskare vid Sahlgrenska akademin har följt närmare 49 000 fetmapatienter där cirka hälften genomgått någon form av viktminskningskirurgi som exempelvis gastric bypass, en operation där magsäcken förminskas vilket gör att personen fortare blir mätt. Genom att jämföra grupperna kan forskarna konstatera risken att dö, oavsett dödsorsak, minskade vid kirurgi.

I gruppen som opererats avled 1 procent av patienterna under uppföljningstiden på i snitt fem år. Motsvarande siffra för dem som inte opererats var 4 procent.

– Studien stödjer tidigare forskning om att fetmakirurgi fungerar. Det kan vara trösterikt när man genomgått ett sådant stort ingrepp, säger Annika Rosengren, professor vid Sahlgrenska akademin.

Däremot anser hon inte att det går att dra slutsatsen att fler personer som lider av fetma bör operera sig, jämfört med hur många som opereras i dag. Bland annat då det inte går att veta om personerna som genomgått kirurgin är mer motiverade till att förändra sin livsstil, äta bättre och motionera mer än de som inte opererats. Faktorer som i sig ofta leder till ett längre liv.

Dessutom görs sällan operationer på personer som lider av allvarliga sjukdomar, nyligen haft en hjärtsjukdom, är missbrukare eller har en obehandlad ätstörning.

– En enstaka studie är inget som kan ligga som bas för förnyade rekommendationer. Tidigare studier har undersökt personer som valt att delta. Vi har tagit ett generellt grepp och har alla i gruppen men inte så mycket information om varje person, säger Rosengren.

Studien presenteras under fetmakonferensen European Obesity Summit 2016 i Göteborg men har ännu inte publicerats i en vetenskaplig tidskrift.

Så gjordes studien

48 693 personer mellan 18 och 74 år som fått fetma som diagnos i öppen- eller slutenvården mellan 2000 och 2011 deltog.

22 581 genomgick någon form av viktminskningskirurgi medan 26 112 inte gjorde det.

Den minskade risken att dö för opererade patienter kvarstod efter att resultaten justerats för riskfaktorer som kön, ålder, kranskärlssjukdom, klaffsjukdom, cancer, hypertoni, diabetes, hjärtsvikt, stroke och förmaksflimmer.

Källa: Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

TINA REMIUS STRÖMBERG/TT OCH DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News