Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Fler patienter skulle kunna slippa stomi

Publicerad: 28 maj 2015, 05:00

Kirurgen Pär Myrelid tror att fler skulle vilja genomgå en rekonstruktion om de visste att det är möjligt.

Foto: Stefan Jerrevång

Missriktad omsorg från sjukvården kan göra att många patienter med inflammatorisk tarmsjukdom har stomi i onödan, enligt forskare bakom en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Inflammatoriska tarmsjukdomar

I Sverige tvingas årligen cirka 280 patienter med svår inflammatorisk tarmsjukdom få sin tjocktarm bortopererad. Ofta medför det att patienten får en stomi.

En rekonstruktion av tarmen kan göra att patienten slipper stomin. Men enligt en nyligen publicerad studie är det få patienter som genomgår ett sådant ingrepp. Den visar att bara 43 procent av de patienter som opererades mellan 2000 och 2009 fått tarmen rekonstruerad.

Resultaten förvånar Caroline Nordenvall, ST-läkare på Karolinska universitetssjukhuset och en av forskarna bakom studien.

– Vi trodde att det skulle vara fler än så här. Forskning har tidigare visat att patienter som genomgår rekonstruktion har bättre livskvalitet än patienter som har stomi, säger hon.

Pär Myrelid, överläkare på kirurgkliniken på Linköpings universitetssjukhus, som också varit med och gjort studien, konstaterar att den inte visar varför så få rekonstrueras.

– Men jag har svårt att tro att det är så många som aktivt säger nej till rekonstruktion. Att så många vill ha sin stomi kvar, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det i stället kan bero på att patienten inte vet om att möjligheten finns. Och det tror jag i sin tur beror på att vi kirurger och gastroenterologer inte informerar patienterna om det.

Att resultaten visar att fler patienter rekonstruerades på sjukhus som opererade bort många tjock­tarmar tycker han stärker misstankarna om att vården ibland brister i information.

– På större sjukhus finns ofta någon som är special­intresserad av de här sjukdomarna och då är kanske sannolikheten större att man informerar patienten om de alternativ som finns, jämfört med sjukhus som inte gör så många ingrepp.

Enligt Pär Myrelid kan bristen på information handla om en missriktad omsorg om patienten, som ofta varit svårt sjuk länge och kanske redan genomgått många operationer av tarmen.

– Man kanske tänker att nu får det vara bra. Men om man låter patienten hämta sig i ett halvår så är ju han eller hon i en helt annan situation.

Birgitta Rehnby, ordförande i Mag- och tarmförbundet, tycker att det är helt oacceptabelt att så få rekonstrueras. Även hon har svårt att tro att det beror på att patienter själva säger nej.

– Jag skulle inte bli förvånad om det visar sig stämma att folk inte får upplysning om att den möjligheten finns. Om det är så får man faktiskt backa och göra om och göra rätt, säger hon.

På Universitetssjukhuset i Linköping får varje år mellan 12 och 18 patienter med inflammatorisk tarmsjukdom sin tjocktarm bortopererad. Av dem säger 1–2 nej till rekonstruktion.

– Så visst finns det patienter som vill behålla sin stomi. Har man bildat sin familj och har ett tryggt förhållande så spelar det kanske inte lika stor roll om man har stomi som om man är 20 år och har många livsavgörande val kvar framför sig, säger Pär Myrelid.

– Ibland finns det ju också omständigheter som gör att vi tycker att det är bäst att patienten har stomi. Men det förklarar inte att det totalt sett är så få som rekonstrueras, fortsätter han.

Oavsett var man opereras ska man få information om möjligheten att rekonstruera tarmen, anser Pär Myrelid.

– När man har gjort en sådan här operation bör man skicka patienten vidare för diskussion med specialintresserade kirurger och medicinare. Så att alla patienter får möjligheten att diskutera för- och nackdelar med en rekonstruktion.

Tillsammans med den europeiska patientföreningens centralorganisation och kirurger i Norge, Nederländerna, Belgien, Spanien, England och Italien genomför forskarna nu en enkätstudie till patienter för att få veta mer.

Där ställs frågor som: Har du genomgått kirurgi för din inflammatoriska tarmsjukdom? Hur och av vem har du fått information? Var det rätt bild av kirurgin?

– Det finns fler kirurger i Europa som misstänker att patienterna kanske inte alltid har fått rätt information, säger Pär Myrelid.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev