Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Förändringar i spädbarns tarmflora

Publicerad: 13 maj 2015, 16:03

Foto: Thinkstock

En stor del av din tarmflora är ett arv från din mamma. Men hur många och vilka bakterier du fått beror på både förlossningsförlopp och amning, visar ny svensk forskning.

Ämnen i artikeln:

Inflammatoriska tarmsjukdomar

Redan vid födseln börjar bakterierna flytta in i våra tarmar. Men sammansättningen i tarmfloran påverkas inte bara av hur födseln går till. Även om och hur länge barnet får bröstmjölk inverkar, enligt studien från Sahlgrenska akademin och Halmstad länssjukhus.

- Det var nog mest överraskande. Amningen senare i livet har en stor påverkan på tarmfloran, säger Fredrik Bäckhed, professor vid Sahlgrenska akademin till TT.

- Tarmbakterier har visat sig vara viktigare och viktigare. Alla har dem, men ännu vet vi inte riktigt hur tarmfloran etableras och utvecklas.

Studien, som följt knappt 100 barn som fötts vid Halmstad länssjukhus, visar också att de som föds med kejsarsnitt ärver färre bakterier. Vilka effekter upptäckterna, som publicerats i tidskriften Cell Host & Microbe, kan ha på hälsan är dock för tidigt att säga.

- Studien säger inte att det är bra eller dåligt. Den säger bara att tarmfloran ser annorlunda ut, säger Bäckhed till TT.

- Nästa steg blir att se hur bakteriefloran kan påverka sjukdomar som fetma, typ 2-diabetes eller inflammatorisk tarmsjukdom.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev