Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Forskare uppmanar inte till glutenfritt

Publicerad: 8 maj 2017, 13:20

Foto: Thinkstock

Att äta gluten under en längre tid kopplas inte till en högre risk för hjärtinfarkt, enligt en ny observationsstudie i tidskriften BMJ.


Ämnen i artikeln:

CeliakiHjärtinfarkt

Därmed finns ingen anledning att utesluta proteinkällan ur kosten om man inte har celiaki, alltså glutenintolerans. Det anser amerikanska forskare bakom den aktuella studien.

Bland patienter med celiaki kan intag av gluten orsaka inflammationer och skador på tarmar och eventuellt även på blodkärl. Men det blir allt vanligare att personer utan sjukdomen också äter glutenfritt eftersom många ser proteinkällan som hälsoskadlig. Samma trend ses även i Sverige.

– Intresset för glutenfri kost har nästan exploderat under den senaste tioårsperioden. Många verkar uppfatta gluten som ett gift och jag stöter ofta på personer som antingen äter helt glutenfritt eller försöker minska på sitt glutenintag, säger Jonas Ludvigsson som är barnläkare vid Universitetssjukhuset Örebro samt professor vid Karolinska institutet.

Forskarna bakom studien ville därför undersöka om det finns ett samband mellan kranskärlssjukdom och intag av gluten bland personer utan glutenintolerans. Registerdata analyserades för fler än 64 000 kvinnor och 45 000 män som besvarade enkäter om sin kost var fjärde år mellan 1986 och 2010.

Enligt resultaten fanns ingen koppling mellan ett intag av gluten och kranskärlssjukdom – i form av hjärtinfarkter – efter att resultaten justerats för bland annat BMI, rökning och alkoholkonsumtion. I en ytterligare analys fann forskarna att begränsade intag av hela sädesslag kan kopplas till en något högre risk för hjärt-kärlsjukdom, och de skriver att dieter utan gluten kan leda till ett minskat sådant intag.

Personer som väljer bort gluten kan riskera att råka ut för mindre hälsosamma produkter, menar Jonas Ludvigsson.

– Gluten skapar ju konsistens i exempelvis bröd. Och kanske stoppar man i extra fett och socker i glutenfria produkter för att kompensera för bristen på konsistens. Glutenfritt kan aldrig bli nyttigare än kost innehållandes gluten om man inte ersätter en kaka med exempelvis ett äpple, säger han.

Deltagarna var verksamma inom sjukvården och kom från två kända studier som kallas Nurses health study och Health professionals follow-up study.

Läs mer i abstract:

Benjamin Lebwohl med flera. Long term gluten consumption in adults without celiac disease and risk of coronary heart disease: prospective cohort study. The BMJ, publicerad online den 2 maj 2017. Doi: 10.1136/bmj.j1892 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

CeliakiHjärtinfarkt

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev