Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Glutenmängd kopplas till glutenintolerans

Publicerad: 13 augusti 2019, 15:01

I studien har man samlat kostdata för fler än 6 000 barn – däribland från Sverige – med genetiska anlag för celiaki.

Foto: Thinkstock

Barn med anlag för glutenintolerans, celiaki, tycks ha en högre risk för sjukdomen om deras kost är rikare på gluten under de första åren. Detta enligt ny svensk data i tidskriften Jama.


Ämnen i artikeln:

Celiaki

– Det har länge diskuterats om en ökad mängd gluten kan trigga celiaki, och våra fynd talar för det. Resultaten är en viktig pusselbit för att bättre förstå sjukdomen, säger

Vill du läsa mer?

Starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Nyhetstidningen direkt i brevlådan, 34 nr per år
Överblick, fördjupning och snabb uppdatering om svensk hälso- och sjukvård

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 795 kr ex. moms (ord. pris 3 495 kr ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har under den perioden möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Ämnen i artikeln:

Celiaki

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev