Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Grönt ljus för stamceller mot perianala fistlar

Publicerad: 15 december 2017, 13:43

Läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar nu att det första läkemedlet baserat på stamceller från en donator blir godkänt i EU. Indikationen: komplexa perianala fistlar hos patienter med Crohns sjukdom.


Ämnen i artikeln:

EMA

Onaturliga kanaler, fistlar, mellan ändtarmen och utsidan av kroppen är en vanlig komplikation vid den inflammatoriska tarmsjukdomen crohn. Symtom som smärta och inkontinens kan vara mycket besvärande för patienten.

Det nya läkemedlet Alofisel (darvadstrocel) består av fettvävsderiverade mesenchymala stamceller som i en engångsdos injiceras i en fistelgång där de bidrar i läkningsprocessen. En tidigare publicerad fas 3-studie visade att hälften av patienterna läkt ut efter ett halvår, jämfört med en tredjedel i placebogruppen. Enligt företaget Takeda fortsätter långtidsresultaten vara bra i studien.

Den nya behandlingen räknas som ett läkemedel för avancerad terapi och väntas bli indikerad för patienter som tidigare provat minst ett konventionellt läkemedel utan framgång.

En komplex perianal fistel definieras i detta sammanhang som att den till exempel går genom eller inom sfinktermuskeln eller att den har minst två öppningar eller associerade system.

För att behandlingen ska få försäljningsstillstånd måste rekommendationen från EMA officiellt bli klubbad av EU-kommissionen.

Relaterat material

Aktivt kol lovande mot fistlar 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

EMA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev