Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Högre dödstal bland personer med celiaki

Publicerad: 21 april 2020, 12:11

Celiaki innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Tunntarmen bli inflammerad och tar inte upp näring som den ska. Symtomen, till exempel diarré, trötthet och viktnedgång, kan variera mycket.

Foto: Getty Images

Trots en utbredd tillgång till glutenfri kost ser överlevnaden ut att vara något lägre bland personer med celiaki, jämfört med normalbefolkningen. Det är en slutsats i en stor svensk studie i tidskriften Jama.


Ämnen i artikeln:

Celiaki

Forskarna har följt upp nästan 50 000 svenskar med celiaki, eller glutenintolerans, under i median nästan 13 år. Räknat på hela studieperioden avled årligen i snitt 0,97 procent av de glutenintoleranta, jämfört med 0,86 procent i kontrollgruppen.

Skillnaden i dödstal var störst året efter diagnos då 1,56 procent av de glutenintoleranta avled, jämfört med 0,65 procent bland matchade personer ur normalbefolkningen. Emellertid fanns det också en skillnad dödstal efter tio år även om skillnaden var mindre.

Överdödligheten sågs i flera stora sjukdomsgrupper som hjärt-kärlsjukdom, cancer och luftvägssjukdomar.

Enligt forskarna har det varit känt sedan tidigare att glutenintoleranta har sämre överlevnad. Forskarna framhåller att det ”nya” med deras studie är att den omfattar en hel population, i detta fall samtliga svenskar som fått en celiakidiagnos mellan 1967 och 2017, och att den utförts i en tid då medvetenheten om sjukdomen varit spridd, liksom tillgången till glutenfri kost.

Den höga dödligheten första året efter diagnos kan ha flera förklaringar enligt studiens sisteförfattare Jonas Ludvigsson, överläkare vid barnkliniken på Universitetssjukhuset Örebro och professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska institutet.

– Tunntarmsinflammationen, som är typisk vid celiaki, är oftast som mest aktiv tiden just före och efter diagnos, och eventuell utläkning efter insättning av glutenfri kost kommer senare. Men den ökade dödligheten tidigt efter diagnos kan också bero på att celiakidiagnosen ställts hos personer som varit mycket sjuka i andra sjukdomar, säger han i ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

Läs abstract till studien:

Benjamin Lebwohl med flera. Association Between Celiac Disease and Mortality Risk in a Swedish Population. Jama 2020;323: 1 277–1 285.

Relaterat material

Glutenmängd kopplas till glutenintolerans

Forskare uppmanar inte till glutenfritt

Tidpunkt för gluten spelade ingen roll

Gåtan glutenintolerans blir mer gåtfull

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Celiaki

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev