Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

IBD-patienter hjälpta av vård på nätet

Publicerad: 1 september 2017, 11:45

Nederländska patienter med IBD hade nytt av en app.

Foto: Thinkstockphotos

Med hjälp av en app minskade antalet besök i öppenvården bland nederländska patienter med IBD, enligt en studie i Lancet.


Ämnen i artikeln:

IBS

Traditionellt har kontakten mellan patienter med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, och sjukvården bestått av tidsbokade besök på vårdcentral eller sjukhus. Men eftersom sjukdomsförloppet i många fall är oförutsägbart och skiljer sig mellan individer kan det vara svårt att ge en optimal vård.

I en randomiserad studie i Nederländerna fick personer med IBD testa en internetbaserad applikation, my IBD coach, för att följa sitt sjukdomsförlopp. Av 900 personer med IBD lottades hälften till att få tillgång till appen, eller till att ta del av standardbehandling.

Via appen fick patienterna regelbundet svara på frågor om sin sjukdom, medicinering och om relaterade faktorer som rökning, oro, ångest, fysisk aktivitet och stress. Inrapporterade data stämdes av minst två gånger dagligen av vårdpersonal på distans. Om systemet registrerade försämring eller något annat avvikande fick vårdpersonal en signal patienten blev kontaktad inom två dagar.

Efter 12 månader följdes alla patienter upp och resultaten visade att de som använt my IBD coach hade uppsökt gastroenterolog eller sjuksköterska i snitt 1,6 gånger under perioden jämfört med 2,3 gånger bland de som fick standardvård. Dessa patienter hade också en bättre följsamhet till sin medicinering och behövde färre telefonkonsultationer. Däremot syntes ingen signifikant skillnad i antalet besök på akutmottagning eller genomförd kirurgi relaterad till IBD.

I en kommentar till studien skriver Thomas A Ullman, professor i gastroenterologi och Ashish Atreja specialist i gastroenterologi från Icahn School of Medicine i New York, att tekniska hjälpmedel liknande denna har stor potential att avlasta öppenvården och ge patienterna en bättre förutsättning för en bra vård.

Läs abstract till studien:

Marin J de Jong med flera. Telemedecine for management o finflammatory bowel disease (myIBDcoach): a pragmatic, multicentre, randomises controlled trial. The Lancet. Doi: 10.1016/S0140-6736(17)31327-2

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

IBS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News