Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Kartläggning tyder på fler undergrupper av tarmsjukdom

Publicerad: 30 oktober 2015, 11:03

Foto: Thinkstock

Tarmsjukdomen Crohns sjukdom borde kanske delas upp i två typer, enligt en studie i Lancet.


Ämnen i artikeln:

Inflammatoriska tarmsjukdomar

Forskarna kom fram till den slutsatsen genom att analysera gener och patientdata från nästan 30 000 personer med de inflammatoriska tarmsjukdomarna Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Studien antyder att det finns en typ av Crohns sjukdom som utgår från tunntarmen och en som utgår från tjocktarmen.

Enligt studien är skillnaden mellan de två typerna av Crohns sjukdom lika stor som mellan crohn och ulcerös kolit. I dag har drygt tio procent av alla patienter en oklassificerad variant av inflammatorisk tarmsjukdom. Forskarna hoppas att uppdelningen av vissa genetiska markörer till de olika sjukdomarna möjliggör en säkrare diagnos och därmed förhoppningsvis också en bättre behandling.

Tidigare studier har också kunnat visa ett samband mellan olika gener och typ av inflammatorisk tarmsjukdom, men de studierna har varit små enligt forskarna. En styrka med denna studie är att den utgår från nästan 30 000 patienter med någon form av inflammatorisk tarmsjukdom och att den därmed är den största av sitt slag.

Studien prisas i en ledarkommentar i Lancet men ledarförfattarna menar att värdet begränsas av att man inte hittade något som kunde förutsäga hur sjukdomen utvecklas. Studien utgick från redan kända genetiska markörer och därför kan vissa viktiga markörer fortfarande vara okända, menar de.

Läs mer i abstract:

Isabelle Cleynen med flera. Inherited determinants of Crohn’s disease and ulcerative colitis phenotypes: a genetic association study. Lancet, publicerad online 19 oktober 2015. Doi: 10.1016/S0140-6736(15)00465-1

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev