Mage-tarm
Kolhydratsnål kost gav radikal effekt mot fettlever
Publicerad: 16 maj 2018, 04:00
Lax blev basföda när försöksgruppen skulle dra ner på kolhydraterna men inte energin. Foto: Thinkstock
Minskat kolhydratintag verkar göra susen mot fettlever, visar en ny svensk studie. Resultaten kan påverka klinisk praxis, tror en oberoende expert.
– Vi blev förvånade över den dramatiska förändringen. Efter två veckor på kolhydratfattig diet hade fettet i levern minskat med 44 procent. Dessutom förbättrades deras blodfettprofil och de fick minskade inflammationsmarkörer, säger Jan Borén, professor i medicin vid Göteborgs universitet och en av de ansvariga för studien.
I takt med att övervikt och fetma ökar i befolkningen har även antalet patienter med icke alkoholorsakad fettleversjukdom blivit vanligare. Det har gjort att komplikationer till fettlever är på väg att bli den viktigaste orsaken till levertransplantation.
Den enda behandlingen som finns är viktnedgång. Men enligt Jan Borén är det inte känt exakt vad som gör denna metod effektiv och det är bakgrunden till den nu aktuella studien.
Han och hans kollegor vid bland annat Chalmers i Göteborg och KTH i Stockholm följde noga, med avancerade metoder, vad som hände med tio överviktiga patienter vilka sattes på en diet med sänkt kolhydrathalt men med bibehållet totalt kaloriinnehåll. För att vara säkra på att försökspersonerna inte gick ner i vikt lät forskarna väga dem och ge dem extra mat vid behov.
– All mat lagades på laboratoriet och frystes sedan in. Det var till exempel mycket lax. Vi hörde inga klagomål från försökspersonerna på maten, säger Jan Borén.
Minskningen av fettinlagring i levern verkade bero på två saker, dels minskad nyproduktion av fett i levern, dels ökad förbränning av fett i samma organ.
– Vi såg också en snabb förändring av tarmfloran. Bland annat ökade bakterier som producerar folsyra. Detta är ett intressant fynd då folsyran är viktig för förbränningen av fett, säger Jan Borén.
Han poängterar att personer reagerar olika på ändrad diet. Metoden kanske inte fungerar för alla.
– Har man kraftigt förhöjt kolesterol ska man vara försiktig med den kosthållning vi testade.
Resultaten i studien är spännande och innebär viktig information, anser Rolf Hultcrantz, professor i gastroenterologi vid Karolinska institutet, som inte själv medverkat i forskningen.
– Fynden bekräftar det kliniker som arbetar med fettleverpatienter misstänkt, nämligen att kolhydrater är en viktig faktor för utvecklande av sjukdomen, säger han och fortsätter:
– Här visas på en möjlighet att påverka inte bara fettlever utan också det metabola syndromet och låggradig inflammation som är intimt förknippat med bland annat hjärt-kärlsjukdom. Det är som alla vet mycket svårt att få patienter med övervikt att gå ned i vikt. Det kan vara lättare att få patienter att reducera sitt kolhydratintag.
Studien är publicerad i tidskriften Cell Metabolism.