lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Läkare uppmanas rapportera fall av okänd barnhepatit

Publicerad: 26 april 2022, 14:15

Folkhälsomyndigheten erbjuder barnklinikerna hjälp med dna-sekvensering av misstänkta virus. Foto: Foto: Magnus Pehrsson

Barnklinikerna uppmanas rapportera misstänkta fall av okänd barnhepatit till Folkhälsomyndigheten, FHM.
Utomlands ökar fallen snabbt och ett barn har avlidit.

Ämnen i artikeln:

BarnsjukdomarHepatitBarn- och ungdomskirurgi

MK


I ett brev som nu i veckan skickas ut till barnklinikerna på landets akutsjukhus uppger myndigheten att landets barnkliniker bör uppmärksamma alla misstänkta fall och informera myndigheten om dessa.

Enligt Anders Lindblom, statsepidemiolog på FHM, är hepatit A till och med E anmälningsplikta enligt lag i Sverige. 

Men den okända eventuellt nya hepatit som, enligt WHO, rapporteras bland tidigare friska barn från en månads ålder och upp till 16 år, omfattas ännu inte.

– Vi vill nu och hoppas att man ska anmäla fall på frivillig väg till oss eftersom vi vill få grepp om i fall det finns fall här i landet, säger Anders Lindblom.

Enligt WHO:s senaste uppdatering har minst 169 fall av akut leverinflammation bland barn registrerats i elva olika länder den 21 april.

– Men nya fall tillkommer hela tiden, säger Anders Lindblom.

Hittills har Storbritannien flest fall, där har 114 fall registrerats sedan i början av januari. Därefter kommer Spanien med tretton och Israel med tolv anmälda fall.

Även grannländerna Danmark och Norge hade den 21 januari rapporterat in sex respektive två fall till, enligt WHO.

Några svenska fall hade i början av veckan ännu inte rapporterats in till FHM, enligt Anders Lindblom.

Enligt Björn Fischler, barnhepatolog på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Region Stockholm, har man där dock sett en svag ökning av barn med oklar hepatit sedan i december 2021. Det är dock än så länge oklart om denna beror på slumpen.

Barnläkare i olika länder har via virustester kunnat utesluta att det rör sig om kända hepatiter av typ A-E.

Av de 169 fallen har emellertid adenovirus upptäckts hos minst 74 av barnen, enligt WHO.

– Att det kan rör sig om adenovirus är nu en huvudhypotes, men ingenting är klarlagt. Eventuellt skulle det kunna handla om något toxiskt, säger Anders Lindblom.

Enligt WHO kan förekomst av adenovirus dock inte helt förklara varför barnen blir så sjuka. I omkring 10 procent av fallen har levertransplantation varit nödvändig.  Och ett barn har dött.

Utredningar som rör olika virus pågår nu i flera olika länder. 18 av fallen har betecknats som hepatit F, typ 41 (adenovirus 41). 

Hos 20 av barnen har man funnit sars-cov-2 och hos 19 andra samtidigt existens av adenovirus och sars-cov-2.

Folkhälsomyndigheten lämnar i brevet också information om när barnklinikerna bör misstänka att det rör sig om liknande okända fall av akut leverinflammation.

– Vi vill dels att man utesluter att det rör sig om hepatit A till E via blodprover, dels att man testar för virus i faecesprover, säger Anders Lindblom. 

Om mer utredning krävs, ställer myndigheten också sitt eget labb i Solna till förfogande för bland annat dna-sekvensering, berättar han.

Till den kliniska bilden hör akut leverinflammation med förhöjda leverenzymer, magont, diarré, kräkningar och tecken på gulsot, men mer sällan feber, uppger WHO.

Läs också: 

Nya fall av okänd barnhepatit i Europa och USA 

EU-larm: Oklar hepatit hos barn ökar i Storbritannien 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev