Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mage-tarm

Magnetkamera lovande som screening för pankreascancer

Publicerad: 8 April 2015, 15:00

Undersökning med magnetkamera kan vara ett enkelt sätt att följa personer som har hög risk för cancer i bukspottkörteln, pankreas, enligt en ny svensk studie i tidskriften Jama Surgery.


– Enligt alla riktlinjer ska den här patientgruppen följas regelbundet för att upptäcka eventuell pankreascancer tidigt. Men det finns ingen fastslagen metod för den här uppföljningen. Även om våra resultat hitintills bara är preliminära pekar de på att magnetkamera verkar vara ett lovande sätt, säger Marco Del Chiaro, forskare vid Karolinska institutet i Solna och försteförfattare till studien.

Cancer i bukspottkörteln, som drabbar runt 900 svenskar varje år, är en av de värsta cancersjukdomarna. Bara en bråkdel kan botas. Vanligtvis rör sig sjukdomen om så kallad sporadiskt förekommande cancer där det i dag inte finns någon screeningmetod.

I runt 10 procent av fallen finns dock en ärftlig risk. Och det är den här gruppen som den nya studien handlar om.

Forskarna följde 40 personer som alla hade två eller flera nära släktingar som drabbats av pankreascancer eller  som hade kända genmutationer som ökar risken för sjukdomen. Sammantaget beräknades deltagarna ha minst tio gånger ökad risk för pankreascancer jämfört med normalbefolkningen.

Samtliga genomgick en undersökning med magnetkamera. Hos 16 personer hittades misstänkta förändringar i bukspottkörteln. De allra flesta av dessa bekräftades vara möjliga förstadier till cancer, medan tre personer visade sig ha cancer.

Dessa tre patienter plus ytterligare två personer med förstadier till cancer opererades. En av patienterna med cancer hade en mycket tidig tumör, så den patienten blev troligen botad, enligt Marco Del Chiaro. I de övriga två fallen av cancer hoppas forskarna att man bromsat förloppet.

Marco Del Chiaro betonar att fynden är i linje med andra studier på området.

– Poängen med vår studie är att vi enbart använt magnetkamera som uppföljningsmetod. I andra studier har man använt andra metoder, som endoskopiskt ultraljud, vilka medför vissa risker för patienterna, säger han och fortsätter:

– Kanske kan magnetkamera bli standard i framtiden. Metoden är enkel, billig och säker för patienterna. Vi hoppas nu göra en större studie tillsammans med andra svenska sjukhus för att utvärdera om magnetkamera kan bli standarmetod i framtiden.

Resultaten i studien gäller efter i snitt 1,2 års uppföljning. Deltagarna fortsätter att screenas årligen, med tätare kontroller för de som visat sig ha misstänkta förändringar som inte föranleder kirurgi.

Marco Del Chiaro är kirurg och arbetar tillvardags som överläkare på gastrocentrum vid Karolinska universitetsjukhuset.

Läs abstract till studien:

Marco Del Chiaro med flera. Short-term Results of a Magnetic Resonance Imaging–Based Swedish Screening Program for Individuals at Risk for Pancreatic Cancer Marco Del Chiaro. Jama Surgery 2015, publicerad online den 8 april. DOI: 10.1001/jamasurg.2014.3852

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev