Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Människan ser ut att få nytt organ

Publicerad: 3 januari 2017, 11:26

Irländska forskare hävdar att en viss struktur i bukhålan ska klassificeras som ett eget organ.


Det handlar om kroppens tarmkäx, det vill säga en bukhinna som tunntarmen fäster vid. Bukhinnan har länge ansetts vara en fragmenterad struktur som återfinns på olika platser. Men nu hävdar alltså forskare vid University Hospital Limerick, Irland, att den snarare ska klassas som ett enhetligt organ.

Tarmkäxet är en dubbelveckad bindvävshinna som fäster vid bakre bukväggen. Förutom att hålla de inre organen på plats är ganska lite känt om dess funktion. Men klassificeringen kommer troligen bädda för mer strukturerade studier, menar professor Calvin Coffey som är studiens försteförfattare. ”Nu har vi fastställt anatomin och nästa steg blir dess funktion. Om du förstår funktionen går det att identifiera onormala funktioner och det leder oss in på sjukdomar. Lägg ihop alla de här delarna så får du ett helt nytt forskningsfält ”, säger han i ett pressmeddelande från universitetet.

Framöver kommer den välkända anatomiboken Gray’s Anatomy att uppdateras med den nya definitionen, enligt pressmeddelandet.

Läs mer i abstract:

Calvon Coffey med flera. The mesentery: structure, function, and role in disease. The Lancet Gastroenterology & Hepatology. Publicerad online i november 2016. Doi: 10.1016/S2468-1253(16)30026-7

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News