Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Ny ledtråd i gåta om viktoperation

Publicerad: 29 juli 2013, 12:05

Forskare kan vara närmare svaret på frågan varför gastric bypass sänker blodsockervärdet hos överviktiga patienter med diabetes.


Överviktiga patienter med typ 2-diabetes som genomgår en så kallad Roux-en-Y gastric bypass, RYGB, kan få sänkta blodsockervärden redan innan en viktnedgång har konstaterats. Det har funnits olika teorier om vad som kan ligga bakom detta, men forskning på råttor med diabetes kan ha kommit närmare ett svar.

Enligt en studie som har publicerats i Science innebar denna typ av gastric bypass på råttor att tarmarna  programmerades om  så att glukos togs upp och förbrändes snabbare, möjligen för att kompensera för att mindre näring kommer från den förminskade magsäcken.

Nästa steg är att studera prover från människor som har genomgått samma typ av viktoperation och särskilt proteinet GLUT1, som transporterar glukos till cellerna. Enligt forskarna hade råttorna som genomgått en gastric bypass högre nivåer av proteinet i en viss del av tarmarna.

Forskarna hoppas att upptäckten ska bidra till nya möjligheter att behandla överviktiga patienter med diabetes utan operation.

Läs abstract:

Nicholas Stylopuolos med flera. Reprogramming of Intestinal Glucose Metabolism and Glycemic Control in Rats After Gastric Bypass. Science 26 juli 2013, Vol. 341 no. 6144 s. 406-410, doi: 10.1126/science.1235103

Relaterat material

fetmakirurgi och diabetes

Operation skyddade feta mot diabetes

Diabetiker friska efter kirurgi

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev